Hlavní obsah

Onemocnění dásní ovlivňuje zdraví celého organismu

Novinky, Marcela Janouchová

Krvácení dásní postihuje mnoho Čechů, málokterý mu ale přikládá větší význam. Přitom jde o onemocnění závažné a při dlouhodobém zanedbání špatně řešitelné. Může vést k až vypadávání zubů nebo zhoršovat některá onemocnění, například diabetes.

Foto: Profimedia.cz

Krvácení dásní není radno podceňovat.

Článek

Krvácení z dásní je výsledkem špatné ústní hygieny. Důsledkem toho reaguje poškozená dáseň na mikroorganismy a dochází tak k rozšíření cév a jejich křehkosti. To vede ke krvácení.

Zanedbání ústní hygieny může podle odborníků ovlivnit zdraví celého organismu. „Jsou známy studie o negativním vlivu špatné ústní hygieny na četnost infarktu, zhoršení diabetu nebo nízkou porodní hmotnost plodu,“ tvrdí Martin Starosta, vedoucí oddělení parodontolgie a implantologie Kliniky zubního lékařství v Olomouci. Proto je podle něj důležité navštěvovat svého lékaře alespoň jednou ročně.

Ústní voda k ochraně dutiny ústní nestačí

Zdravotní pomůcky, jako je například ústní voda, vás před onemocněním chrupu nezachrání. Doporučují se pouze po vykonání ústní hygieny a nejlépe na noc, kdy se oslabuje činnost slin. Ač se to totiž nezdá, záněty dásní mohou souviset právě i se složením slin.

Co je parodontitida?

Parodontitida je onemocnění dásní, které má vliv i na další ústrojí včetně kostí. Začíná krvácením z dásní, později se tvoří parodontální choboty, obnažují se zubní krčky, dásně ustupují, zuby mění své umístění (rozestup a výklon), viklají se, dásně někdy bolí a otékají. Toto onemocnění může skončit až ztrátou zubů, často jinak zdravých.

Krvácení dásní souvisí ale hlavně se vznikem plaku, neboli tenkou vrstvičkou na povrchu zubů. „Dokonalé odstranění plaku je možné pomocí zubního kartáčku, dentálních nití, mezizubního kartáčku, dentálního párátka apod. Vše je nutno zkonzultovat s ošetřujícím zubním lékařem nebo k tomu určenou hygienistkou,“ upozorňuje Starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám