Hlavní obsah

Grepy pomáhají odbourávat tuk a potlačovat jeho zpětné ukládání

Londýn

Konzumace grapefruitů může přispět k odbourávání tuků při onemocnění diabetem typu 2 a kardiovaskulárními chorobami. Účinnou látku z tohoto ovoce přitom teď izolovali odborníci z Kanady, kteří ji otestovali v laboratorních podmínkách a prokázali, že skutečně pomáhá odbourávat tukové buňky a brání jejich obnově.

Článek

Podle expertů z University of Western Ontario je zmíněnou účinnou látkou naringenin, bioaktivní molekula flavonové povahy, která by se mohla stát novým lékem obezity zvláště u lidí trpících diabetem typu 2 a kardiovaskulárními chorobami.

Záhadný naringenin

Experti z kanadského Londonu testovali účinky naringeninu na hlodavcích. Krmili je vysoce tučnou dietou, aby u nich vyvolali symptomy metabolického syndromu. A polovina myší pak užívala zároveň naringenin.

Tato látka přitom v krvi zvířat dokázala upravovat hladinu triglyceridů a cholesterolu, bránila vzniku rezistence tkání vůči inzulínu a normalizovala metabolismus glukózy. Podle expertů naringenin přeprogramoval játra tak, aby nadbytečný tuk odbourávala a neukládala.

„Unikátní na této studii je, že byl vliv účinné látky nezávislý na energetickém příjmu, což znamená, že myši přijímaly téměř stejné množství potravy a stejné množství tuku. Nedošlo k potlačení chuti nebo snížení příjmu potravy, což je většinou hlavní strategií při snižování váhy,“ tvrdí doktor Murray Huff z Ontaria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám