Hlavní obsah

Diety nesvědčí dospělým a tím méně dětem

Právo, Václav Pergl

V dnešní době vládnou diety. Na každém kroku potkáváme ženy, které počítají každou kalorii. Tato "nemoc" však postihuje už i děti. V jejich věku ale nejsou diety vhodné, natož zdravé. Rodiče by se tedy měli postarat o to, aby jejich ratolesti jedli přinejmenším 5-6x denně.

Foto: Profimedia.cz

Společné stolování pozitivně ovlivní stravovací návyky dětí a stmelí rodinu.

Článek

S redukčními dietami pro dospělé se dnes setkáváme všude. Většinou jsou určené dospělým a u dětí mohou napáchat více škody než užitku. „Děti rostou, jejich organismus se vyvíjí a k tomu potřebují dostatek živin a energie. Diety nejsou vhodné,“ soudí Jitka Rusková, nutriční terapeutka, poradenského centru Výživa dětí v Praze.

Většina dětí, které za své kilogramy vděčí jídlu, se stravuje velice nepravidelně. Základem by tedy mělo být docílení pravidelné stravy 5-6x denně rozdělené do menších denních porcí.

Pokud dítě trpí hladem nebo má nepřekonatelnou chuť na sladké, nebráníme mu ani v tom, aby jedlo i osmkrát denně v malých dávkách. Pomoci může i obalamutit chuť žvýkáním žvýkaček nebo kouskem kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa.

Co má obsahovat správný jídelníček

Vlastní jídelníček pro děti s nadbytečnými kilogramy sestavují odborníci tak, aby odpovídal zásadám zdravé stravy dětí v daném věku.

Základem je:

  • pečivo a cereálie (u starších dětí celozrnné),
  • polotučné mléčné výrobky,
  • libové maso (přednostně drůbež a ryby),
  • ovoce a zelenina, z příloh se upřednostňují brambory, rýže a těstoviny před knedlíky a sladkými jídly,
  • tuky, ale převažovat by měly rostlinné (2/3 všech tuků) a zbývající 1/3 by měla pocházet z živočišných zdrojů včetně tuků v mase, mléce a mléčných výrobcích.

Málo sladkostí, více tekutin

Zcela zapovězeny nejsou ani sladkosti, ale je třeba vybírat například čokolády s vysokým podílem kakaa. Protože v těle dětí s nadváhou nebo obezitou je v jiném poměru svalová a tuková hmota, pociťují menší pocit žízně.

Proto je dobré jim pití neustále připomínat. Nejvhodnější je voda, sladké limonády je dobré stále více ředit vodou anebo rovnou vyměnit například za 100% ovocné nebo zeleninové džusy a šťávy. Protože ale i ty obsahují poměrně velké množství přírodního cukru, je dobré je také ředit vodou.

Dalším krokem při úpravě jídelníčku je náhrada některých potravin (tučné maso, uzeniny, smetanové dezerty, sladké pečivo, dorty se šlehačkou, omáčková jídla, pizza, smažené pokrmy či solené pochutiny) za jejich vhodnější varianty.

Co čím nahradit
Bílé pečivo => celozrnné pečivo (u starších dětí)
Máslo => kvalitní rostlinné tuky
Smetanový dezert => ochucený tvaroh nebo jogurt
Trvanlivý salám => kvalitní šunka
Tučné maso => libové maso
Knedlíky => brambory, rýže
Smažená jídla => jídla restovaná nebo pečená
Oplatky => čokoláda s vysokým podílem kakaa
Moučník s krémem => piškotový zákusek s ovocem
Sladké pečivo => běžné pečivo například s marmeládou
Solené pochutiny => nesolené oříšky
Smetanová zmrzlina => tvarohová nebo jogurtová zmrzlina
Bonbóny a lízátka => sušené ovoce, žvýkačky

Reklama

Související témata:

Související články

Čerstvé sýry dominují zdravé výživě

Čerstvý sýr patří k nejstarším potravinám lidstva. Ve výživě našich předků byl tak důležitý, že jej označovali za dar bohů. A vznikl vlastně náhodou,...

Výběr článků

Načítám