Hlavní obsah

Mírná obezita může lidem prodloužit život

Ottawa

Boj proti anorexii pokračuje. Odborníci plnou postavu naopak doporučují, dokonce tvrdí, že mírná nadváha je pravděpodobně pro člověka prospěšná, může jej uchránit před předčasným úmrtím. K tomuto závěru dospěli podle agentury Reuters kanadští badatelé, jejichž nová studie byla zveřejněna v internetovém vydání časopisu Obesity.

Článek

Vědci zjistili, že podvyživení a extrémně obézní lidé umírají dříve než lidé s normální váhou, zatímco ti s mírnou nadváhou žijí déle než lidé s přiměřenou váhou.    

"Není žádným překvapením, že extrémní podvyživenost a nadměrná obezita zvyšují riziko úmrtí, překvapivé ovšem je, že mírná nadváha může přinést lidem výhodu delšího věku," konstatoval badatel David Feeny z Kaiser Permanente Center for Health Research.    

Jeho kolega, profesor Portlandské státní univerzity Mark Kaplan, ale zastává názor, že zatímco několik málo kilogramů navíc může chránit starší lidi, jejichž zdraví se s postupujícím věkem zhoršuje, neznamená to, že lidé s normální váhou by se měli snažit přibrat. 

Studie obezity se váže k úmrtnosti, ne ke kvalitě života

"Naše studie přihlížela k úmrtnosti, nikoli ke kvalitě života, a s obezitou souvisí mnohé negativní důsledky pro zdraví, včetně vysokého tlaku, vysokého cholesterolu a diabetes," prohlásil Kaplan.  

Studie byla založena na zkoumání souvislosti mezi takzvaným indexem tělesné hmotnosti (BMI) a úmrtími ve skupině 11 326 dospělých v Kanadě během dvanácti let za současného využití údajů National Population Health Survey.    

Během studijního období (1994-2007) podvyživení lidé umírali ve srovnání s normálně vážícími lidmi s o sedmdesát procent vyšší pravděpodobností, zatímco extrémně obézní lidé umírali s o 36 procent vyšší pravděpodobností.

Ale lidé s nadváhou umírali s pravděpodobností jen o 17 procent vyšší. Relativní riziko pro obézní lidi bylo téměř shodné jako v případě jednotlivců s normální váhou.   

Podle badatelů je to první rozsáhlá kanadská studie, která ukazuje, že lidé s nadváhou mohou skutečně žít déle než ti s normální váhou. K obdobným závěrům dospěl i starší výzkum provedený ve Spojených státech, jehož výsledky byly publikovány v roce 2005 v odborném časopise Journal of the American Medical Association.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám