Hlavní obsah

Zmenšení žaludku prý u obézních žen snižuje riziko rakoviny

Londýn

Podle nové švédské studie má chirurgické zmenšení žaludku vliv nejen na váhu pacientek, ale také u nich klesá riziko rakoviny. Lékaři pozorovali 11 let celkem 4048 obézních žen, které tento objev potvrdily. U mužů však z nějakého důvodu tento mechanismus nefunguje. Uvádí se to ve studii, kterou zveřejnil odborný časopis Lancet Oncology.

Foto: Profimedia.cz

Chirurgické změnšení žaludku by mohlo pomoci obézním ženám snížit riziko rakoviny.

Článek

Autoři studie sledovali od roku 1987 v průměru jedenáct let 2010 obézních pacientů, kterým byl chirurgicky zmenšen žaludek a dalších 2037 obézních lidí, kteří se tomuto zákroku nepodrobili.

V první operované skupině většina zkoumaných ztratila na váze zhruba 20 kilogramů, ti druzí naopak v průměru jeden kilogram přibrali.

Zákrok snižuje riziko rakoviny až o 40 procent

Z žen, které zákrok prodělaly, jich rakovinou onemocnělo 79, z těch, které na operaci nešly měly rakovinu ve 130 případech. Jednalo se o rakovinu různého typu - prsu, kůže, krve a tak dále. Plynulo by z toho, že tato operace může snížit riziko onemocnění rakovinou až o 40 procent.

Mezi muži byl počet postižených rakovinou v obou skupinách skoro přesně stejný, 38 případů v první a 39 ve druhé skupině. Proč má operace zřejmě příznivý vliv na riziko onemocnění rakovinou jen u žen, autoři studie nevědí.

Zjistili také, že na výskyt rakoviny u žen i u mužů zjevně nemá žádný vliv, jestliže sníží váhu bez chirurgického zmenšení žaludku nebo jestliže sníží příjem kalorií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám