Hlavní obsah

V Británii vyrábějí čokoládovou tyčinku, po níž se prý netloustne

Oxford

V Oxfordu vyrábí novou čokoládovou tyčinku bez cukru a mléka, které bývají nejčastější příčinou obezity. Tyčinka s názvem Nibchoc je slazená nektarem z agáve spojena kokosovým olejem. O novém čokoládovém hitu tvůrkyně Rachel Niblockové informovala agentura Reuters.

Článek

Nová tyčinka s názvem Nibchoc a se sloganem "víc než čokoláda, bez pocitu viny", je vyrobena tak, aby si uchovala nutriční hodnoty kakaa, které se ztrácí v běžné výrobě čokoládových laskomin: "Chtěla jsem vyrobit zdravější variantu produktu, jenž normálně obsahuje hodně rafinovaného cukru a tuku a nechutná moc dobře," řekla Niblocková

Nibchoc neobsahuje žádné přísady běžných tyčinek. Je vyroben z kvalitních rozdrcených kakaových bobů, které v přírodním stavu obsahují asi 300 nutričně hodnotných látek. Čokoládový průmysl ale ředí jejich hodnotu přidáváním mléka a rafinovaného cukru.

Vhodná pro diabetiky, vegany a celiatiky

Nová tyčinka je naproti tomu slazena nektarem z agáve a spojena kokosovým olejem. Vzhledem k obsahu přírodních cukrů je vhodná i pro diabetiky, vegany a nemocné celiakií.

Niblocková nejdříve experimentovala s kakaem ve vlastní kuchyni a vyrobené tyčinky pak prodávala v obchodech s lahůdkami po Oxfordu. Po osmi měsících ale musela skončit s prací a věnovat se podnikání na plný úvazek: "Zásilkový prodej hrozně narostl. Posíláme balíčky po celé Evropě, když sem přijedou lidé a tyčinku ochutnají." Zřídila si i internetové stránky. Tyčinku nabízí v devíti variantách, včetně zázvorové, chilli a kávové.

Čokoláda, po které se zuby nekazí

Před Vánoci se objevily na belgickém trhu nové čokoládové figurky, po kterých se zuby nekazí.

Tajemství škodlivosti čokolády pro zuby je v cukru, který výrobci používají. Při přípravě nového druhu čokolády, jež nepodporuje vznik zubního kazu, je totiž klasická sacharóza nahrazena jinou ingrediencí - isomaltulózou.

"Isomaltulóza patří do stejné skupiny jako třeba sacharóza, je to také cukr. Má stejné vlastnosti, je stejně sladká, narozdíl od sacharózy ji však nenapadají baktérie v ústech," řekla Marijke de Brouwer, manažerka inovace produktů čokoládovny Barry Callebaut, kde inovativní produkt vyrábějí.

Náročné laboratorní testy prokázaly, že zubům speciální čokoláda skutečně neškodí. Výrobci jí proto dali název Happy tooth neboli šťastný zub.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám