Hlavní obsah

Ženy po padesátce více ohrožují nemoci srdce a cév

Ženy se v souvislosti s menopauzou nejvíce obávají návalů horka, nespavosti nebo změn nálad. Neuvědomují si, že po padesátce, kdy už je nechrání ženské hormony, jsou více ohroženy i nemocemi srdce a cév a řídnutím kostí. Vyplynulo to průzkumu v šesti evropských zemích.

Foto: Profimedia.cz

Náladovost a návaly nejsou jedinou nepříjemností, která potkává ženy po přechodu.

Článek

"Onemocnění srdce a cév se obává každá pátá Češka nad 45 let a vysoké hladiny cholesterolu, která s tímto onemocněním souvisí, pouze každá desátá," shrnula výsledky průzkumu Andrea Volfová ze společnosti TNS AISA.

Menopauza přichází průměrně mezi 49. a 51. rokem, ženy ve vyspělých zemích stráví třetinu života v období po menopauze. Změny v hladinách hormonů se ale objevují přibližně o sedm let dříve. Zhruba od 40. narozenin by se měly ženy aktivně začít připravovat, aby pro nadcházející životní období byly v co nejlepší kondici.

Jen každá devátá Evropanka a každá čtrnáctá Češka si podle průzkumu uvědomuje, že na srdečně-cévní onemocnění umírá ve vyšším věku více žen než mužů.

"Některá rizika spojená s menopauzou jsou zřejmá a viditelná jako například vzestup hmotnosti, některá pak doslova skrytá, například změny hladiny tuků, cukrů nebo zvýšený krevní tlak," uvedl internista Martin Matoulek ze Všeobecné fakultní nemocnice.

Dobrá kondice i mírná nadváha nejsou na škodu

Cílem pro toto životní období podle lékaře je, aby ženy v menopauze výrazněji netloustly a udržely si fyzickou zdatnost, kterou měly při aktivním životě v pracovním období. "Možná paradoxně se jim uvolní čas, který mohou věnovat zdravému životnímu stylu," poznamenal.

Hmotnost, která je o pět, šest kilogramů vyšší než před menopauzou, nemusí být podle Matoulka až tak na škodu. "Dokonce se zdá, že mírná nadváha, kdy je BMI kolem 25, je pro ženy výhodnější, protože tuková tkáň působí preventivně proti osteoporóze," vysvětlil.

Prospějí procházky se zátěží

Pokud se žena udržuje v aktivitě a tělesné zdatnosti, klesá jí hladina cholesterolu a cukru v krvi a snižuje se jí tlak. Tím klesá i riziko nemocí srdce a cév. Ženy mají po odchodu dospělých dětí více času samy na sebe. Dosud věnovaly všechen čas rodině, teď mohou začít pečovat i samy o sebe.

Měly by si podle Matoulka vybrat pohybovou aktivitu, která jim vyhovuje. Nemusí to být žádný náročný sport. Stačí svižné vycházky, které pomáhají srdci, a dobré je vzít na záda batoh se zhruba tříkilovým nákladem, aby zatížení při chůzi příznivě působilo také na kvalitu kostí, poradil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám