Hlavní obsah

Nejlépe se spí vdaným a zadaným ženám

Londýn

Nemůžete večer usnout, nebo se v noci často budíte? Pak byste si měla nejspíše měla najít přítele či partnera. Podle nejnovějšího průzkumu mají totiž ženy šťastně zadané či vdané nejspokojenější spánek. Naopak ženy nezadané či po rozchodu a rozvodu trpí poruchami spánku a deprivací ve výrazně vyšší míře.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které pravidelně usínají po boku svého partnera či muže, mají nejspokojenější spánek.

Článek

Jak přibývá soběstačných nezadaných žen, přibývá také těch, které trpí nespavostí a poruchami spánku. To, že spolu tyto dva jevy spolu souvisejí, ověřili britští vědci.

Sociologové provedli průzkum, v němž využívali objektivní měřítka i subjektivní dotazníky. Do výzkumu se začlenilo na 360 dobrovolnic z Británie. Odborníci je pak navštěvovali po šesti až osmi letech od započetí studie během tří náhodných nocí. Spánek a noční aktivitu snímali pomocí elektrod. Spánkové charakteristiky byly rovněž vyhodnocovány z dat, které snímaly elektrody na zápěstí. Každá žena je musela nosit po dobu jednoho měsíce.

Obě metody prokázaly, že vdané a šťastně zadané ženy mají spánek nejkvalitnější. Objektivní měřítka i subjektivní dotazníky podaly stejné důkazy, přičemž byly zohledněny faktory jako věk, etnikum, příjmy a symptomy deprese.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám