Hlavní obsah

Infikovanost klíštěte zjistíte už do pěti dnů

Novinky, Dana Sokolová

Až donedávna člověk, který na sobě našel přisáté klíště, zažíval několik týdnů strach z toho, zda klíště bylo či nebylo infikované a jestli mu hrozí onemocnění encefalitidou, boreliózou nebo erlichiózou. Nyní lze okamžitě klíště vyšetřit a pokud se prokáže jeho nakažení, tak u člověka nasadit i okamžitou účinnou léčbu.

Článek

"Nejdůležitější pro vyšetření infekčnosti klíštěte je jeho zadeček, který bezpodmínečně musí obsahovat vzorek zaslaný do laboratoře. Klíště jako takové pak může být živé i mrtvé," vysvětluje vedoucí laboratoře Protean Miroslava Burýšková.

Analýza vzorku je provedena do pěti dnů a lidé jsou o výsledku informování nejprve telefonicky. Při pozitivním výsledku je nutné urychleně konzultovat další postup s lékařem.

Bohužel toto laboratorní vyšetření nepatří mezi nejlevnější. Jeden rozbor klíštěte na všechny možné infekce vyjde asi na 3 200 korun. Pokud si budete chtít nechat vyšetřit pouze klíšťovou encefalitidu, vyjde vás to na 750 korun a borelióza na 610 korun.

Správné odstranění klíštěte

Klíště, jako každý jiný živočich žijící na povrchu, potřebuje dýchat vzduch. Přisáté klíště proto v žádném případě nezabíjejte pomocí jakýchkoliv olejů či mastí, které ho udusí. Ani klíště nemačkejte. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy.

Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je za pomoci speciální karty se zářezy, která klíště pevně podebere a vytáhne bez rizika rozmáčknutí a vytlačení obsahu střev do rány. Místo zákusu poté vydesinfikujte běžným desinfekčním prostředkem. Nikdy se klíštěte nedotýkejte holýma rukama, tak aby se opravdu minimalizovalo riziko přenosu nákazy.

Spoustu zajímavých informací o klíšťatech a též léčbě naleznete na www.kliste.cz ; www.chmi.cz ; www.ochranaprotiklistatum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Klíšťová encefalitida ohrožuje nejvíc seniory

Klíšťová encefalitida dokáže člověku pořádně pošramotit zdraví, v krajním případně ho i zabít. Nejúčinnější obranou proti ní je očkování. A nejvhodnější doba,...

Invaze klíšťat začíná, buďte obezřetní

Nová sezóna klíšťat je již v plném proudu. Pravděpodobnost, že někde v přírodě chytnete klíště je opravdu velmi vysoká. Podle Českého hydrometeorologického...

Výběr článků

Načítám