Hlavní obsah

Pohlavní nemoci dnes ohrožují nejen dospělé, ale i děti

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syfilis, AIDS, kapavka, chlamydie, to vše jsou nemoci, které neohrožují jen dospělé. Stále častěji jsou jimi ohroženi mládež a děti, dokonce i třináctiletí. Nejúčinnější prevencí, na čemž se shodují všichni odborníci, je chráněný sex. Kondom je jediným, zatím nepřekonaným, prostředkem, jenž minimalizuje riziko přenosu pohlavní choroby a navíc chrání před nechtěným početím.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální partneři by se měli informovat o vztazích z minulosti.

Článek

Sexuální styk nepřináší jen blažené uspokojení.  Je třeba si vždy uvědomit, že skrývá také riziko nákazy pohlavně přenosnými nemocemi. Fakt, že je kondom jediným prostředkem, který dokáže minimalizovat přenos pohlavní choroby, vědí téměř všichni.

Foto: Pro Novinky Ctibor Lorenz, Novinky

Ne všichni ovšem prezervativ používají, někteří k němu mají odpor či trpí různými předsudky. Lidé si musí uvědomit, že nákaza pohlavně přenosnou chorobou není hned patrná a hrozí riziko, že ji její nositel bude roznášet dál.

Pohlavní nemoc je infekční onemocnění

Pohlavními chorobami se označují infekční onemocnění, která se přenášejí pohlavním stykem. Patří sem celá škála nemocí od oparů, kvasinkových, mykoplazmových a chlamydiových infekcí, žloutenky až po ty nejzávažnější, jako je AIDS.

Mezi takzvané klasické pohlavní nemoci patří kapavka, syfilis, měkký vřed, tříselný vřed a venerický lymfogranulom. V České republice a vůbec v celé Evropě je nejrozšířenější kapavka, následuje syfilis a v dnešní době také infekce virem HIV.

Léčba nemocí je ze zákona povinná

Léčba pohlavních chorob je v naší zemi dána zákonem a je povinná, stejně jako informování dalších sexuálních partnerů. Pomáhají při ní antibiotika, která ošetřující lékař volí cíleně a podle stádia onemocnění.

Léčba pohlavních chorob je v naší zemi dána zákonem a je povinná, stejně jako informování dalších sexuálních partnerů. Pomáhají při ní antibiotika, která ošetřující lékař volí cíleně a podle stádia onemocnění.

V případě nekomplikované kapavky je léčba ambulantní, u komplikované kapavky a syfilidy probíhá při hospitalizaci na dermatovenerologickém oddělení. HIV infekce se léčí ve specializovaných AIDS centrech.
MUDr. Zora Poláčková, Klinika kožních a pohlavních chorob FN Olomouc

Věkové rozmezí pacientů může být velmi široké, od třinácti do osmdesáti let, proto nelze přesně říci, kterou věkovou skupinu mohou pohlavní choroby postihnout. Stejnou měrou jsou ohroženi jak muži, tak i ženy.

Pokud se onemocnění skutečně vyléčí a laboratorní a klinický nález je u pacienta negativní i po opakovaných kontrolách, další zdravotní následky nejsou. To se však týká jen kapavky.

Pacienti po léčbě syfilidy jsou klinicky i laboratorně sledováni řadu následujících let, protože i po řádné léčbě se po čase může objevit postižení vnitřních orgánů, včetně mozku a míchy. Infekci HIV dosud zcela vyléčit nelze.

„Nákaza uvedenými chorobami je možná jen pohlavním stykem, případně krví. Historky o získání infekce na znečištěné toaletě a podobně patří do říše báchorek,“ uvedla MUDr. Poláčková.

Těhotné ženy nemocí ohrožují plod

Onemocní-li žena kteroukoli z pohlavních nemocí v průběhu těhotenství, hrozí riziko přenosu na plod. Případné postižení plodu pak závisí na fázi gravidity, v níž došlo k nákaze, dále na typu onemocnění a samozřejmě na léčbě.

Včasná a řádná terapie může postižení plodu zabránit. Avšak u syfilidy může dojít k poškození plodu i tehdy, jestliže se matka nakazila před otěhotněním a nebyla řádně léčena. Všechny těhotné ženy se proto v průběhu gravidity dvakrát vyšetřují na syfilis a při pozitivním nálezu jsou léčeny.

Foto: Profimedia.cz

„Ženy, které prodělaly syfilis v minulosti a byly řádně léčeny, pak v průběhu těhotenství podstupují dvakrát takzvanou zajišťovací terapii v prvním a třetím trimestru. Jejich děti jsou laboratorně a klinicky sledovány do dvou let věku, aby se vyloučily případné pozdní následky nemoci. Ještě přísnější sledování se provádí u dětí matek s HIV infekcí,“ upozornila MUDr. Poláčková.

 Zásady jak se vyhnout pohlavním onemocněním

  • Omezit počet sexuálních partnerů. Střídání sexuálních partnerů geometrickou řadou zvyšuje riziko nákazy. Je důležité vědět, s kým spíme. Nezatajovat rizikový styk v minulosti. Ten, kdo nejedná na rovinu, si zahrává se zdravím nebo dokonce životem druhého. 
  • Vždy používat kondom. Kondom je jediným prostředkem, který dokáže minimalizovat riziko přenosu pohlavní choroby.   
  • Při jakýchkoli obtížích či pochybnostech vyhledat lékaře. Pohlavní choroby, pokud nejsou včas léčeny, mohou poškodit schopnost rozmnožování. Pro klid své i partnerovy duše je vhodné nechat se preventivně vyšetřit i před zahájením společného sexuálního života.
Vybrané pohlavně přenosné choroby
Kapavka
Infekce způsobuje zánět močové trubice. Přenáší se přímým pohlavním stykem. Do týdne se objeví pálení při močení a výtok z ústí močové trubice. Nemoc může probíhat i skrytě bez příznaků. Neléčená kapavka ohrožuje ženu neplodností.
Genitální opar
Jde o virové onemocnění, které je stejné jako jiné druhy oparů. Projevuje se svěděním, bolestí v tříslech a nepříjemnými pocity při močení. Později se na vulvě nebo penisu objevují bolestivé puchýřky, které se po prasknutí mění ve vřídky.
Chlamydiové infekce
Patří také mezi běžné pohlavně přenosné choroby. U mužů se projevují zažloutlým výtokem z močové trubice, pálením při močení a zarudnutím žaludu. Ženy si někdy stěžují na výtok z pochvy a svědění genitálu. Často však nemoc probíhá bez příznaků. Ohrožuje ženu zánětem vnitřních rodidel a následnou neplodností.
Syfilis
Onemocnění probíhá v několika stádiích. Nejdříve se na penisu, zevních rodidlech nebo u konečníku utvoří malý tvrdý nebolestivý vřídek. Další stádia probíhají již závažněji a přinášejí řadu komplikací. Neléčený syfilis může končit smrtí.
HIV/AIDS
Nákaza virem HIV způsobuje onemocnění AIDS. Virus se šíří pohlavním stykem a krví nebo krevními produkty. Nákaza probíhá zpočátku bez příznaků nebo pouze jako lehká chřipka. Časem dojde k vyčerpání obranyschopnosti organismu. Pacienti potom podléhají nemocem, se kterými se zdravý člověk obvykle dokáže sám lehce vypořádat. Současná léčba dokáže průběh onemocnění zpomalit, nikoli však zcela vyléčit.

Reklama

Související články

Ženská nevěra - fenomén dnešní doby

Nevěra je z velké části přisuzována zejména mužům, podle posledních průzkumů ale ani ženy nezůstávají pozadu. Spíše naopak. Ženy se jen s milenci nechlubí...

Výběr článků

Načítám