Hlavní obsah

Vědci objevili gen, který způsobuje plešatost

Právo, Michal Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léku proti plešatění je možná na stopě skupina japonských biologů. Ve studii zveřejněné v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences totiž jako první vysvětlili genetický mechanismus ztráty a obnovy ochlupení – zatím u myší.

Článek

U člověka tento proces zřejmě probíhá stejně. Podle týmu vedeného Jumiko Sagaovou může za správný růst vlasů gen Sox21, jehož nositeli jsou jak myši, tak lidé. Hlodavci, u nichž výzkumníci gen zablokovali, začali ztrácet srst na hlavě už dva týdny po narození. O týden později již byly myši zcela lysé.

„Běžné je, že nový chlup začne růst, jakmile ten původní vypadne,“ vysvětlila Sagaová, specialistka na vývoj savců japonského Národního institutu pro genetiku.

„Myši bez genu Sox21 ale olysaly dříve a déle zůstávaly holé,“ doplnila s tím, že pokud nový chlup narostl, rychle zas vypadl. Důvod, proč se tak děje, vysvětlil profesor Hidejuki Okano: absence genu způsobuje anomálie při vytváření vlasové cibulky, která jej obyčejně přichytává ke kůži.

„Je velmi dobře možné, že tento gen způsobuje i padání vlasů lidí,“ řekla Sagaová a dodala, že její práce by pak mohla pomoci vyvinout účinné léčení lidské plešatosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám