Hlavní obsah

Muži stále podceňují důležitost včasného vyšetření prostaty

Právo, Petr Veselý

Ve čtyřiceti má různé potíže s prostatou asi deset procent mužů, v padesáti zhruba tři čtvrtiny z nich. Přesto spousta z nich neví, jak tento orgán vypadá, k čemu slouží a kde ho má. K lékaři, když mají obtíže, navíc zajde jen část z nich.

Článek

Ovšem vůbec ne proto, aby předešli rozvoji nemoci. Spíš proto, že je k němu doženou až nepříjemné potíže. Jaké to jsou problémy? Nezhoubné bujení, tedy zvětšování prostaty (BHP - benigní hyperplázie prostaty).

Pod močovým měchýřem

Prostata je orgán velikosti jedlého kaštanu. Pod močovým měchýřem obklopuje močovou trubici a ústí do ní. Vytváří sekret, který je součástí ejakulátu a který podporuje životaschopnost spermií. Navíc obsahuje látky zvyšující pravděpodobnost oplodnění ženy. Když se prostata začne zvětšovat, často utlačuje močovou trubici a z toho vyplývají popsané potíže.

Jak závažné jsou vaše potíže, to si můžete otestovat sami. Americká urologická společnost vypracovala jednoduchou stupnici, která se stala nejen populární, ale i uznávaná. Českou verzi tohoto testu najdete na internetové adrese. www.mojeprostata.cz .

Pravdu objeví přes konečník

Odborník vyšetří prostatu snadno. Ode bere pacientovi krev ze žíly na tzv. prostatický antigen a zavede mu prst v gumové rukavici do konečníku. Přes jeho stěnu snadno zjistí její stav. Stejným způsobem to může udělat i s ultrazvukovou sondou, anebo pomocí dalších metod.

Čím dřív muž zajde na urologii, tím efektivněji může lékař zasáhnout a zjistit, jestli jsou popsané příznaky jen projevem BHP nebo vážnějších potíží. Třeba rakoviny prostaty. Pokud to neudělá zbytečně riskuje. Radikální operace nádoru mívá někdy nepříjemné důsledky. Připraví pacienta o schopnost erekce. V horším případě pacient na rakovinu zemře.

Pomoc z přírody? Poradí lékař!

Řada mužů si koupí na začínající potíže volně prodejné přípravky v lékárně. To není špatné řešení, ale mělo by tomu předcházet vyšetření a konzultace s lékařem. Tyto přípravky mohou zmírnit začínající a střední potíže. Navíc nemají vedlejší účinky.

Na druhou stranu snadno vyvolají falešný pocit úlevy a mohou vést k zanedbání problémů s prostatou (tedy i nádoru). Také od nich nelze čekat stejně razantní efekty jako od specifických léků. Na pokročilé potíže se proto příliš nehodí.

Laserová novinka

Tam, kde nepomáhají léky, bývá nutný chirurgický zákrok. Novinkou je fotoselektivní odpařování prostaty pomocí laseru. Provádí se přes močovou trubici, v celkové anestezii nebo při znecitlivění dolní poloviny těla.

„Je šetrná a operované místo při ní nekrvácí,“ říká doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph. D., primář Urologického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. „Zkracuje pobyt v nemocnici a návrat do normálního života.“

Kde zjistíte podrobnosti

Spoustu užitečných informací o nemoci i její léčbě najdete v knížce Prevence a léčba onemocnění močových cest (nakladatelství Mladá fronta). Napsal ji Libor Zámečník a Viktor Soukup, lékaři z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Karlovy Univerzity v Praze.  

Zvětšování prostaty se obvykle projevuje:

* močením vícekrát za noc;

* častější potřebou močit a naléhavějším či dramatickým nutkáním na malou;

* pocitem nedostatečně vyprázdněného močového měchýře, který může být objektivní, stejně jako subjektivní;

* potížemi se začátkem močení a zdlouhavým odkapáváním na konci potřeby;

* slábnoucí silou proudu moči nebo jejím přerušovaným proudem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám