Hlavní obsah

Kvůli klimatizacím a počítačům stále více lidí trápí suché oči

Právo, Petr Veselý

V posledních letech rychle přibývá pacientů, které trápí suché nebo nedostatečně zvlhčené oko. To má své jasné důvody.

Foto: Archiv, Právo

Oko je obecně považování za nejcennější lidský orgán.

Článek

Stále více lidí tráví hodně času v místnostech s klimatizací, která vhání do místnosti hodně suchý vzduch. K vysušování očí přispívá také to, že dlouhé hodiny soustředěně sledujeme obrazovky počítačů. Méně mrkáme a méně tedy zvlhčujeme i povrch oka.

K častějšímu vysychání oka přispívá také řada léků na vysoký tlak, na cukrovku a na další velice rozšířené civilizační choroby. „Bývá to jeden z jejich vedlejších účinků,“ říká MUDr. Ján Lešták CSc. z Oční kliniky JL v Praze.

Zrádné klimakterium

K vysychání všech sliznic mají rovněž sklon ženy v přechodu. U nich je to důsledek hormonálních změn, zejména nižší hladiny ženského hormonu estrogenu. Navíc se u nich v tomto období mění i složení slzného filmu.

Problémy se zvlhčováním očí, případně s obnovou tenké vrstvy lipidů, tedy tuků, které brání rychlému vysychání povrchu oka, mohou mít další důvody: chronické záněty spojivek a víček, úrazy, zjizvení víček po operacích, autoimunní poruchy a tak dál.

Je jasné, že odstranit příčinu suchého oka nemusí být snadné. Akutní potíže můžeme samozřejmě zmírnit pomocí kapek nebo sprejem koupenými v lékárně. V některých jsou látky, které vyspraví vrchní tukovou vrstvu oka, v jiných zvlhčující a zklidňující roztoky, v dalších vitamín A, pantenol, ve vodě rozpustné polymery nebo kyselina hyaluronová, která dokáže vyplnit nerovnosti v tkáních.

Už jen z tohoto výčtu je ale zřejmě, proč je rozumné zajít co nejdřív za očním specialistou. Vyšetří nás, stanoví přesnou příčinu potíží a navrhne nám léčbu. „Zanedbané potíže se hůř odstraňují,“ zdůrazňuje doktor Lešták. „Navíc hrozí zbytečnými komplikacemi a někdy i poškozením, které se už napravit nedá.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám