Hlavní obsah

Obnovu cév po infarktu blokuje gen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Vědci z Frankfurtu nad Mohanem našli zřejmě cestu k nové léčbě infarktu. Podle agentury DPA při pokusech na myších zjistili, že obnovu cév a jejich tvorbu blokuje gen s označením microRNA-92a.

Foto: Profimedia.cz

Vědci přišli na to, co komplikovalo léčbu po infarktu.

Článek

Ten také může za to, že se po srdeční příhodě tkáň méně zásobuje kyslíkem a pozvolna odumírá. Pokud by se podle kardioložky Stefanie Dimmelerové podařilo pomocí léků gen „vypnout“, prokrvení a srdeční činnost by se zlepšily.

Dimmlerová spolu s kolegy z frankfurtského institutu pro kardiovaskulární regeneraci zkoumala vliv genu na prokrvení tkáně a její obnovu po zásobování kyslíkem nejprve u akvarijních rybek a poté u myší. Tým zjistil, že vyšší hodnoty genu tvorbě buněk v cévách brání.

Vědci vyvinuli i lék, který by mohl část genetické výbavy zablokovat, a nyní ho chtějí otestovat. Doufají, že se jim tak podaří najít novou cestu v léčbě srdečních a cévních chorob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám