Hlavní obsah

Nový přípravek dokáže zmírnit lupénku

Právo, ČTK, Václav Pergl

Přírodní kosmetika s obsahem ovocných kyselin zmírní lupénku u více než 80 procent pacientů, řekl novinářům australský lékař Michael Tirant, tvůrce kosmetiky, která zatím jako jediná z přírodních přípravků potvrdila účinnost v klinické studii na pacientech v několika evropských zemích. Zúčastnilo se jí také Česko.

Článek

Výsledky představil Tirant na 10. mezinárodním kongresu dermatologů, na němž se v Praze sešlo 4000 odborníků ze 105 zemí.

„Řádově za týden už cítí pacienti úlevu a do šesti týdnů je u 80 procent výrazné zlepšení,“ potvrdila české výsledky přednostka dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice na Bulovce profesorka Jana Hercogová.

Sdělila, že dermatologové obvykle hledí na kosmetiku označovanou jako léčebná s pochybami. Před třemi lety dostali čeští lékaři první vzorky, aby je zkusili u 20 pacientů. Loni byla studie na všech klinikách v ČR na více než 200 pacientů.

„Zjistili jsme, že pokud se přípravky indikují správně, tedy u pacientů, kteří nejsou postiženi lupénkou na celém těle a mají mírnější formu nemoci, je efekt až překvapivě srovnatelný s dosud užívanými přípravky s kortikosteroidy,“ uvedla Hercogová.

Lupénkou trpí každý padesátý Čech. Není nakažlivá. Většinou postihuje lidi od 20 do 60 let, častěji ženy, v 15 procentech propuká už u dětí do deseti let věku.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé s lupénkou trpí společenskou izolací

Lupénku sice nemůže člověk chytit od druhého, přesto pacienty s tímto zánětlivým onemocněním trápí především to, že se jich lidé kvůli šupinaté, zarudlé,...

Bahenní zábaly pomáhají i lidem s lupénkou

Každý padesátý Čech, kterého potkáte, má onemocnění kůže zvané lupenka neboli psoriáza. Bohužel většina zdravých lidí se nemocných s viditelným kožním...

Výběr článků

Načítám