Hlavní obsah

Zákeřnou žloutenkou typu C onemocní každý rok až tisíc lidí

Novinky, Dana Sokolová

Virovým zánětem jater typu C, proti kterému neexistuje očkování, se v České republice každoročně nakazí asi tisíc lidí. Tento typ žloutenky je o to nebezpečnější, že nemoc probíhá často skrytě a léčba přichází mnohdy pozdě. Na problematiku tohoto onemocnění má upozornit Světový den hepatitid, který připadá na 19. května.

Foto: ČTK

Nejohroženější skupinou u hepatitidy C jsou narkomani.

Článek

Tak jako u ostatních typů žloutenky je i u hepatitidy C velmi důležitá prevence. A k té nejvíce pomáhá dostatečná informovanost o závažnosti onemocnění.

Světový den hepatitid má tedy především připomenout, že virový zánět jater typu C nelze podceňovat, jelikož neléčený se naplno projeví po dvaceti až třiceti letech a může skončit jaterní cirhózou nebo rakovinou jater. Navíc podle statistik je konečná fáze hepatitidy C v současné době nejčastějším důvodem pro transplantaci jater.

Nebezpečný kontakt s krví

Nejohroženější skupinou jsou narkomani užívající drogy injekčně. Tento typ žloutenky se totiž nejčastěji přenáší krví.

"U narkomanů, kteří užívají drogy injekčně, byl zjištěn stokrát vyšší výskyt žloutenky C v porovnání s běžnou populací v ČR. U té jsou infekcí zasaženy tři desetiny procenta, mezi injekčními narkomany je to však v průměru 35 procent a u dlouhodobých uživatelů drog už více než 60 procent," řekl Vratislav Řehák ze zdravotnického zařízení Remedis.

Nebezpečné jsou i všechny další aktivity, při kterých může dojít k přímému kontaktu s lidskou krví jako například při dělání piercingu, tetování či akupunktury. Lidé by si měli dát pozor i na používání cizích osobních věcí, jako jsou hřebeny, zubní kartáčky, žiletky apod. I zde je totiž možné nalézt zaschlou krev.

Pohlavní styk jako takový, tak nebezpečný pro přenos žloutenky není. Nesmí však při něm dojít k poškození sliznice a následnému krvácení. Nejnebezpečnější je pak sex při menstruaci ženy.

Starší případy

Do roku 1992 se u nás neprováděly testy na přítomnost tohoto viru v krvi. Proto mezi velmi ohroženou skupinu patří lidé, kteří dostali krevní transfúzi před tímto rokem. Mohou být nakaženi, aniž by o tom věděli.  

Pokud má člověk třeba jen malou pochybnost, zda náhodou také nepatří mezi nakažené jedince, může každý všední den od 8 do 16 hodin zatelefonovat na anonymní bezplatnou linku 800 33 11 22 a poradit se s odborným lékařem. Zdrojem informací jsou také internetové stránky www.zloutenka-c.cz

Léčba je na vysoké úrovni

Léčba nemocných infikovaných hepatitidou se u nás nijak neliší od léčebných postupů používaných v nejvyspělejších státech světa a podobné jsou i terapeutické výsledky. Navíc je plně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Přesto je asi nejdůležitější odhalit onemocnění včas, tak aby se nedostalo do pokročilých stádií, kdy je již kvalita a délka života nemocného výrazně ovlivněna a léčebné možnosti omezeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozruch kolem žloutenky typu A

Média bijí na poplach a mluví o epidemii žloutenky typu A. Pojďme se podívat trochu střízlivěji na to, co se děje.

Žloutenka může skončit až rakovinou jater

S přibývajícími případy hepatitidy typu B a C roste riziko karcinomu jater, kterým zatím trpěli spíše obyvatelé Asie. Jedná se o jeden z nejzákeřnějších druhů...

Výběr článků

Načítám