Hlavní obsah

Vysoký krevní tlak u Čechů způsobuje dvojnásobná denní spotřeba soli

Právo, Václav Pergl

Přestože je denní doporučená dávka soli pět až šest gramů, Čechům to nestačí a tuto doporučenou denní spotřebu téměř o sto procent navyšují. Spotřebují tak devět až 12 gramů soli namísto doporučených pěti gramů. Což je jedna z příčin, proč téměř dva milióny obyvatel trpí vysokým krevním tlakem.

Foto: Profimedia.cz

Průměrná denní spotřeba soli jednoho Čecha je devět až dvanáct gramů.

Článek

„V průměru Češi denně spotřebovávají devět až 12 gramů soli, ale doporučená maximální denní dávka je pět až šest gramů. Zbytečně jídla přisolujeme a neuvědomujeme si, že sůl je jedním z rizikových faktorů vysokého krevního tlaku,“ osvětlil příčiny vzniku vysokého krevního tlaku profesor Karel Horký z II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„V průměru Češi denně spotřebovávají devět až 12 gramů soli, ale doporučená maximální denní dávka je pět až šest gramů. Zbytečně jídla přisolujeme a neuvědomujeme si, že sůl je jedním z rizikových faktorů vysokého krevního tlaku,“ osvětlil příčiny vzniku vysokého krevního tlaku profesor Karel Horký z II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Přesolování není ale problém jen obyvatel Česka. Je rozšířené v celém světě. Proto se už jedenáct států Evropy zavázalo, že průměrnou spotřebu soli u svých obyvatel sníží. Příkladem v tom jde Finsko.

„Není to ale tak snadné. Největším zdrojem soli jsou průmyslově vyráběné potraviny, jako jsou například uzeniny, chipsy, solené oříšky, uzená masa a ryby a další. Stejně tak mnoho soli je v tzv. jídlech rychlého občerstvení, jako jsou hamburgery a instantní polévky. Proto už výrobci by měli v těchto potravinách množství soli snižovat,“ uvedl odborník.

Infarkt, mrtvice, selhání ledvin

Profesorka Renata Cífková z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny tvrdí, že Češi na kardiovaskulární choroby stále umírají nejvíc, i když méně než před třiceti lety. „Vysoký krevní tlak je zrádný. Nebolí a jeho prvním projevem může být infarkt, mrtvice, nebo selhání ledvin. To je nejen nebezpečné, ba dokonce může být i smrtelné,“ varovala odbornice.

Vysoký krevní tlak je od hodnoty 140/90 Hg. Oba odborníci se přimlouvají za to, aby si každý nechal alespoň jednou v roce změřit krevní tlak a je-li vyšší, aby zahájil léčbu.

Sami pro sebe může hodně udělat i tím, že jídla nebudeme přisolovat, v jídelníčku budou převládat čerstvé ryby, drůbeží maso, ovoce a zelenina a pravidelně budeme sportovat. Samozřejmostí je nekouřit, protože kouření vede k poškozování cév.

Reklama

Výběr článků

Načítám