Hlavní obsah

Jediné zakašlání vyšle do vzduchu tisícovky virů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Pokud jste ve společnosti nemocného člověka, který si při kašli nebo kýchání nezakrývá ruku ústy, měli byste ho důrazně upozornit na to, že svým počínáním ohrožuje velkou spoustu lidí. Do svého bezprostředního okolí totiž vypouští desítky tisíc virů.

Foto: Profimedia.cz

Chránit si při kašli ústa rukou by mělo být samozřejmostí.

Článek

Jedním zakašláním se do vzduchu dostane 20 000 virů v kapénkách, které měří v průměru jeden až pět mikrometrů, což je dostatečná velikost pro to, aby se v nich skrylo obrovské množství nakažlivých mikroorganismů. Jeden mikrometr čili mikron je tisícina milimetru.

Podle konzultanta singapurské Národní univerzity Juliana Tanga, který se zabývá výzkumem chřipkových onemocnění, se těchto kapének jednorázově vyloučí více než 3000.

"Toto číslo se vztahuje jen na drobné kapénky, které vydrží ve vzduchu poměrně dlouhou dobu a mohou tak nakazit mnoho lidí. Ty větší brzy spadnou k zemi a nejsou proto pro přenos chřipky signifikantní," vysvětluje Tang a dodává: "Je obtížné určit, jaké množství virů má nakažlivý potenciál. Záleží to na mnoha faktorech a nebezpečí nákazy je velmi individuální."

Pomáhají rouška a hygiena

Podle lékařů je riziko infekce největší ve vzdálenosti do jednoho metru od ohniska, ale k nakažení může dojít i přímým dotykem s infikovaným předmětem.

"Proti přenosu pomáhá nošení roušek, ale především je důležité dodržování osobní hygieny. V současné době, kdy se světem šíří nový chřipkový virus H1N1, bychom měli dbát na to, abychom si při kašlání nebo kýchání zakryli ústa. Pomoci může i časté a důkladné mytí rukou," nabádá Tang.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na jarní nachlazení

Přichází jaro a jako každoročně nás svými výkyvy počasí zaskočí v podobě častých rým a pokašlávání, prostě lehkého nachlazení. Existuje několik zaručených rad,...

Výběr článků

Načítám