Hlavní obsah

V Česku onemocní klíšťovou encefalitidou nejvíce lidí z celé Evropy

Za poslední tři roky v Česku onemocnělo klíšťovou encefalitidou 2211 lidí, podstatně více než v kterékoli jiné evropské zemi. Počet očkovaných je však v tuzemsku třetí nejnižší v Evropě. Očkováno je 17 procent populace, řekl novinářům předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) může onemocnění skončit smrtí nebo dlouhodobým poškozením u 38 až 58 procent pacientů.

Článek

Hůře je na tom v počtu očkovaných pouze Lotyšsko (devět procent) a Švédsko (11 procent), kde však onemocnění není tak časté. Naopak v Rakousku díky 90 procentům očkovaných ročně onemocní klíšťovou encefalitidou jen 60 až 70 lidí, což je přibližně pouze desetina počtu nemocných v Česku.

"Očkování proti klíšťové encefalitidě v Rakousku prokazatelně ušetřilo tisíce lidí od tohoto závažného onemocnění, po jehož prodělání se pacienti nezřídka potýkají s trvalými následky," řekl rakouský virolog Christian Kunz, který je označován za otce očkovací látky proti klíšťové encefalitidě.

Encefalitida může skončit i trvalým postižením

Encefalitida je infekční onemocnění, jehož virus je přenášen klíšťaty. Lékaři onemocnění dodnes nedokážou léčit, umějí pouze tlumit jeho příznaky. Prymula proto doporučil jako optimální prevenci právě očkování. Nejvíce jsou v ČR očkováni mladí lidé do 20 let, ale u starších lidí je onemocnění způsobené klíšťaty častější a má horší následky. Vyskytne-li se postižení hybnosti v důsledku obrn, v mnoha případech skončí trvalým postižením.

Není pravda, že se nákaze člověk vyhne, pokud klíště odstraní do 24 hodin po přisátí. U klíšťové encefalitidy se nákaza přenáší téměř okamžitě, upozornil Prymula. Riziko přenosu navíc hrozí i při odstraňování klíštěte jinému člověku nebo zvířeti, proto při této činnosti doporučil používat rukavice.

Očkovat lze celoročně, nejpříznivější období je v chladných měsících roku. V klasickém očkovacím schématu se jeden až tři měsíce po první dávce podá druhá a za pět až 12 měsíců třetí. Ochrana nastupuje dva týdny od podání druhé dávky. Zkrácené schéma počítá s druhou dávkou dva týdny po první a třetí dávkou za pět až 12 měsíců. Přeočkovává se každých tři až pět let. Cena jedné dávky se pohybuje kolem 500 korun.

Na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu, Státního zdravotního ústavu a ministerstva zdravotnictví je od dubna uveřejňována předpověď aktivity klíšťat v ČR a související doporučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám