Hlavní obsah

Odborníci tvrdí, že chrápání může být i příčinou rozvodu

Právo, Novinky, Karolina Zarzycká, Václav Pergl

Chrápání dokáže znepříjemnit život nejednomu páru. Tento zvuk je podle nedávné studie expertů dokonce srovnatelný s hlukem, který nadělá pod okny projíždějící rychlík, tedy devadesáti decibelů. V České republice podle kvalifikovaných odhadů třicet procent dospělé populace chrápe a chrápání se nevyhýbá už ani dětem.

Článek

Podle odborníků je rizikem chrápání rozvoj kardiovaskulárních nemocí, dále zvýšení denní spavosti, ale i zvýšení intenzity chrápání v souvislosti s rostoucím věkem.

Pacienti se mohou léčit ve spánkové laboratoři

Část chrápajících má takzvanou apnoi, což je opakovaná zástava dechu zhruba na deset, ale i čtyřicet vteřin, což pro mnohé může být zdravotně velmi nebezpečné.

„Takový pacient se musí léčit v odborné spánkové laboratoři,“ řekl MUDr. Petr Rambousek z oddělení ORL ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí.

Dodal, že ze sociálního pohledu je chrápání možnou příčinou rozchodů partnerů, nemožnosti trávit dovolenou ani jiné noclehy mimo domov, oddělených ložnic manželů a je také prokazatelně větší příčinou dopravních nehod. Důvod je ten, že chrápající se v noci nevyspí, a proto přes den častěji upadá do mikrospánku.

Chrápání je vlastně živá sbíječka v ložnici, která nereaguje na mlaskání ani žďuchání,
MUDr. Petr Rambousek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze<br/>

Podle lékaře žádné přípravky příčinu chrápání nevyléčí, ale mohou významně tlumit následky. Nejmodernější přípravky působí na zvýšení povrchového napětí sliznice měkkého patra, kde zabrání jeho vibraci a tím i slyšitelnému chrápání.

Chrápání jako narušitel partnerských vztahů

"Chrápání často znepříjemňuje partnerský život," doplnil psychiatr Jan Cimický z pražského Centra duševní pohody Modrá Laguna. V praxi je podle něj běžné, že do ordinace přijde nejen chrápající, ale i ten, kdo je chrápáním obtěžován.

K obecné prevenci patří úprava životosprávy, redukce nadváhy, vyloučení alkoholu před spaním včetně piva i kouření.

U dětských pacientů bývá příčinou chrápání zvětšená nosní mandle, což se dá snadno odstranit malým lékařským zákrokem. Medicína zná několik způsobů řešení, jako jsou operace, prášky na spaní nebo nácvik správného dýchání.

"Jsou i nemedicínská řešení, jako je odluka od lůžka a v krajním případě rozchod," poznamenal Cimický.

Řešením může být maska, nebo zákrok

Britští experti dokonce vyvinuli speciální masku, která umožní chrápajícímu spát tiše a zároveň mu nebrání v odpočinku.

Nově vyvinutá maska je  v prodeji v přepočtu za 13 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že chrápání bývá uváděno mezi deseti nejčastějšími důvody k rozvodu, které spadají do kategorie soužití nemožné, jde o skutečně důležitou novinku.

K patnácti miliónům chrápajících lidí ve Velké Británii patří i psychiatr Anddrew Whitehouse, který si podle agentury Korzo masku vyzkoušel jako dobrovolník: "Měl jsem dost vážné problémy se spánkem, tak jsem byl zvědavý, jak to působí. Zpočátku mě přepadaly trochu klaustrofobické pocity, ale teď už jsem si zvykl a spím skvěle. Hlavně manželka si to nemůže vynachválit. Už ani nebere prášky na spaní."

Přístroje usnadňující dýchání zatím lze získat pouze na britských specializovaných klinikách, ale mají se rozšířit i do běžného prodeje a snad i do Česka.

Anketa

Máte problémy s chrápáním?
1. Ano, chrápu, ale bydlím sám/a
6,2 %
2. Ano, ale nikomu to nevadí
2,3 %
3. Ano, snažím se to řešit
3,9 %
4. Ano, okolí to obtěžuje
12,4 %
5. Ano, už jsem se kvůli tomu rozvedl/a
3,5 %
6. Ano, obtěžuje mě chrápání ostatních
63,4 %
7. Ne, moje chrápání mi nevadí
1,9 %
8. Ne, cizí chrápání mi nevadí
3,7 %
9. Ne, nikdo okolo mě nechrápe
2,7 %
Celkem hlasovalo 484 čtenářů.

Test na průchodnost nosu

Průchodnost nosu lze zjistit jednoduchým testem: palcem a ukazováčkem si uchopíme tvář v oblasti lícní kosti a kůži táhneme směrem od nosu.

Pokud se nám začne lépe dýchat, je zřejmé, že otevření nosní chlopně nám zlepšilo dýchání nosem.

Když se po tomto manévru nic nezmění, měl bychom navštívit lékaře. Problém je složitější a je třeba jej léčit.

Reklama

Související témata:

Související články

Chrápání obtěžuje, ale také ohrožuje

Spát vedle partnera, jenž chrápe, je velmi vysilující a málokdo to vydrží. I z tohoto důvodu mnoho párů raději spí v oddělených ložnicích. Chrápání, ale také...

Výběr článků

Načítám