Hlavní obsah

Asijští vědci objevili geny zodpovědné za chronická onemocnění

Soul

Jihokorejským vědcům se podařilo identifikovat geny, které mají přímou souvislost se zásadními tělesnými ukazateli, jako jsou krevní tlak nebo hustota kostí. Porucha funkce těchto genů může vést k chronickým nemocem - hypertenzi nebo osteoporóze.

Foto: Profimedia.cz

Vědci našli geny, které vedou k některým chronickým onemocněním dnešní doby.

Článek

V článku publikovaném v časopise Nature Genetics se uvádí, že odborníci dokázali při výzkumu DNA 9000 lidí identifikovat geny, které mají pod kontrolou některé důležité tělesné indikátory. Mezi ně patří krevní tlak, hustota kostní tkáně, index tělesné hmotnosti, poměr obvodu pasu a boků, výška či rychlost tepu.

"Našli jsme geny ovlivňující systolický krevní tlak, hustotu kostí a podobně," potvrzuje Dr. Hyung-Lae Kim z Národního institutu zdraví v jihokorejském Soulu a dodává: "Tyto tělesné parametry ovlivňují vznik chronických chorob, například cukrovku, vysoký krevní tlak, obezitu nebo osteoporózu."

Uvedené choroby jsou v současnosti globálním problémem všech rozvinutých zemí a poznání, které geny za ně zodpovídají, může otevřít cestu k lepší prevenci a léčbě v budoucnosti. Výzkumníci ve svém stanovisku nicméně upozorňují, že studii prováděli na asijské populaci a její výsledky proto mohou být ovlivněny specifickým životním prostředím, které v tomto regionu převažuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám