Hlavní obsah

Vaginální mykóza potrápí někdy v životě téměř každou ženu

Novinky, Dana Sokolová

Vaginální mykóza patří mezi nejčastější gynekologická onemocnění, které donutí ženu vyhledat odborníka. Nepříjemné svědění až pálení velmi obtěžuje a pokud se nezačne včas léčit, hrozí ženě další potíže, jež se neléčí tak snadno jako původní problémy. Ženy těmito infekcemi navíc trpí opakovaně.

Článek

Teplejší téměř letní dny s sebou nesou nejen spoustu optimismu a radosti z krásných dnů, ale také rizika spojená s vaginálními infekcemi, které mají v tomto počasí ideální podmínky pro šíření.

Vaginální mykózy způsobují především kvasinky rodu Candida albicans, které jsou běžnou součástí mikrobiálního osídlení pochvy u řady žen. Kvasinka má jako každá houba ráda teplá, vlhká a tmavá místa jako je právě pochva. Za normálních okolností je pochva schopna sama udržovat rovnováhu svých bakterií, virů a dalších obyvatel. Problém nastává až při narušení přirozeného prostředí, kdy počet kvasinek obrovsky narůstá a tím hrozí rozsáhlá infekce.

Za vším stojí nesprávná hygiena

Jednou z hlavních příčin mykóz bývá nesprávná hygiena. Především nadměrné mytí intimních partií a používání parfémovaných mýdel a vložek. Někdy za vše může koupání v bazénu s chlorovanou vodou, užívání hormonální antikoncepce či antibiotik, onemocnění cukrovkou, někdy i pohlavní styk či nošení nevhodného prádla zejména tang, upnutých neprodyšných kalhot nebo mokrých plavek. Někdy však mykózy vznikají i bez zjevné příčiny. 

Velmi často se s vaginální infekcí setkává těhotná žena. Důvodem je zvyšování hladiny estrogenů a hladiny polysacharidu glykogenu v pochvě. I když je plod proti běžným poševním infekcím chráněn uzavřeným děložním čípkem, může dojít k porušení přirozené bariéry nebo k oslabení imunity plodu. Je tedy důležité, aby se i s těmito problémy budoucí maminka svěřila lékaři.

Léčba nemusí být složitá, prevence je však důležitější

Pokud žena vyhledá lékaře včas, případně včas navštíví lékárnu a použije některý z volně prodejných léků, pak léčba není nikterak složitá a k ústupu kvasinek dochází velmi rychle.  

V případě běžného nekomplikovaného akutního jednorázového zánětu s charakteristickým klinickým i mikroskopickým nálezem jsou jako léčba první volby doporučována lokální aplikace antimykotika, tedy léku na kvasinkové infekce. Tyto léky se vyrábějí ve formě krémů, mastí, čípků, globulí či gelů a léčba trvá nejčastěji tři až sedm dnů.

Pokud vám z nějakých příčin nebude vyhovovat tato forma léčby, pak variantou mohou být speciální tabletky, jež se polykají a v místě pochvy je nutná pouhá dokonalá intimní hygiena.

Důležitá je prevence

Každé léčbě se dá ale předcházet kvalitní prevencí, což je v tomto případě obzvlášť důležité. V první řadě si každá žena musí uvědomit, co ke vzniku mykóz přispívá a neustále dbát o důkladnou hygienu intimních míst a pak také správnou životosprávu a dostatečnou lubrikaci při sexu. Je možné preventivně aplikovat gely, které pomáhají obnovovat přirozené poševní prostředí a zajišťují správnou hodnotu pH.

Jelikož se mykóza velmi snadno může přenést na partnera, je důležité dodržovat i zásady bezpečného sexu. Po dobu léčby je zapotřebí užívat kondom. I muži mohou být touto infekcí postiženi, ale je u nich velmi vzácná. Pokud se přece jen objeví, většinou u nich dochází k zánětu předkožky a žaludu.

Až polovina žen trpí opakovanými infekcemi

Až polovině žen se během života tyto infekce vracejí. Často za to může oslabená imunita a dlouhodobě narušená mikroflóra celého organismu, svou úlohu sehrává i poševní pH, zánět sliznice a některé další faktory.

U opakovaných infekcí je podle odborníků velmi důležitá komplexní léčba. Někdy pomůže léčba enzymatoterapie či léky na podporu imunitního systému.

Co narušuje poševní rovnováhu- Pohlavní styk  - mechanické poškození, bakterie či viry přenesené z partnera, spermie- Koncentrace hormonů - s blížící se menstruací je vaginální sekret čím dál více kyselejší. Kyselost svědčí kvasinkám, proto čím je menstruace blíže, tím více pochva svědí. Při menstruaci se pH opět upravuje, a tak po ní běžně nepříjemné svědění samo zmizí. - Špatná hygiena - používání nevhodných mýdel a dalších kosmetických přípravků. - Nevhodné oblečení - velmi často odborníci zavrhují tzv. tanga a pak také mokré plavky- Onemocnění cukrovkou a nadměrná konzumace sladkostí - kvasinky milují sladké a žijí také ve střevech, kde se mohou množit, a tím se mohou přemnožit i v pochvě. - Léčba antibiotiky také narušuje jinak harmonické vaginální prostředí. Vyhubení některých bakterií má za následek přemnožení kvasinek. Napomoci může obnovování střevní mikroflóry za pomocí konzumace probiotik.

Příznaky vaginálních mykóz:

- zarudnutí pochvy a zevních rodidel

- bílý, tvarohovitý výtok z pochvy

- otok rodidel

- pálení a řezání při močení

- zápach výtoku

- bolestivý pohlavní styk

Reklama

Související témata:

Související články

Intimním potížím lze obvykle předejít

Která žena by neznala nepříjemné výtoky a svědění na intimních místech. Jsou nejobvyklejším důvodem, proč pacientky přicházejí do gynekologických ambulancí....

Výběr článků

Načítám