Hlavní obsah

Invaze klíšťat začíná, buďte obezřetní

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová sezóna klíšťat je již v plném proudu. Pravděpodobnost, že někde v přírodě chytnete klíště je opravdu velmi vysoká. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je již od minulého víkendu druhý nejvyšší stupeň aktivity klíšťat, hrozí tedy i vyšší pravděpodobnost onemocnění klíšťovou encefalitidou či boreliózou.

Foto: Profimedia.cz

Přisáté klíště v sobě skrývá mnoho rizik, která nelze podceňovat, ale naopak předvídat.

Článek

Přisáté klíště v sobě skrývá mnoho rizik, která nelze podceňovat, ale naopak předvídat. Existuje totiž hned několik základních opatření, jež snižují nebezpečí nákazy přenášených klíšťaty na minimum.

V první řadě je zde velmi funkční očkování proti klíšťové encefalitidě. Přestože je již pryč to nejideálnější období pro první dvě dávky očkování (lepší je očkovat ještě před sezónou), lze očkovat i po zbytek celého roku. 

Pokud se rozhodnete očkovat právě v tuto dobu, pak omezte po dobu aplikace dvou prvních dávek vycházky do lesa a dalších míst, kde je riziko nákazy relativně vysoké.

Bohužel ani toto očkování nepůsobí věčně, imunizaci je potřeba pravidelně obnovovat. Přeočkování se provádí v závislosti na druhu vakcíny po třech či pěti letech, první přeočkování v pořadí se doporučuje provést o něco dříve.

Aktivita klíšťat lze sledovat

Aktuální informace o aktivitě klíšťat lze velmi snadno získat na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Tato aktivita je hodnocena bodovou stupnicí od jedné do pěti, kdy „jedna“ znamená malé a „pět“ nejvyšší riziko. Každému stupni aktivity odpovídá soubor opatření, která byste měli dodržovat.

Zatímco při nízkém riziku stačí zvolit k vycházce do lesa vhodné oblečení, při aktivitě stupně čtyři už byste měli použít repelent a vyhýbat se křovinám a vysokému podrostu. Aktuální informace o aktivitě klíšťat najdete na www.chmi.cz .

Vytáhnuté klíště si lze nechat zanalyzovat

Pokud nejste očkovaní, pak máte i možnost nechat si vyšetřit přímo nalezené a vyjmuté klíště. V laboratoři lze totiž zjistit, zda vám hrozí nákaza některou z infekčních chorob. Vyšetření na dvě nejběžnější nemoci přenášené klíšťaty – borreliózu a klíšťovou encefalitidu – stojí každé zhruba 600 až 700 korun. Vyjmuté klíště musíte uzavřít do igelitového sáčku a odeslat na adresu některé z laboratoří, které vyšetření infekčnosti klíšťat zajišťují.

Pozor na trávu a křoví

Klíšťata žijí zejména v listnatých a smíšených lesích a porostech křovin, zejména na jejich okrajích, a v porostech na březích potoků a řek. Vyskytují se i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích bez podrostu, potkat je prakticky nelze na osluněných suchých místech, a také na rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu.

Loni se v Česku od klíšťat nakazilo téměř 5000 lidí. Klíšťovou encefalitidou onemocnělo 633 lidí, tři muži nemoci podlehli, lymeskou boreliózou se od klíšťat nakazilo 4350 lidí.

Jak odstranit klíště

- Místo přisátí a samotné klíště zakápneme alkoholovým dezinfekčním roztokem a počkáme asi pět minut.

- Po vydezinfikování použijeme kleštičky určené k vyndávání klíšťat (můžeme je zakoupit v lékárně) nebo zvlášť vyhrazenou pinzetu. Klíště zachytíme těsně u kůže a kývavým pohybem jej opatrně odstraníme.

- Místo nakonec znovu potřeme dezinfekcí. Vytažené klíště také smočíme v kapce dezinfekčního roztoku a vhodíme do toaletní mísy.

- Klíště by se nemělo ani pálit zapalovačem, ani házet do koše.

- Klíště není dobré mastit a nemusíme ho vytáčet ani proti ani po směru hodinových ručiček.

- Pokud si neumíme s odstraněním klíštěte poradit sami, je nejlepší vyhledat lékaře.

Více informací naleznete na www.klistova-encefalitida.cz ; www.borelioza.cz ; www.szu.cz

Reklama

Související články

Jak se nechat očkovat proti encefalitidě?

Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek. Očkovat se může po celý rok, pro teplé měsíce existuje zkrácené očkovací schéma. Ochrana se získává už po 14...

Výběr článků

Načítám