Hlavní obsah

Alergici zažívají těžké časy, pylová sezóna je v plném proudu

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když právě kvete mnoho bylin a květů stromu najednou, bříza na alergiky působí nejsilněji. Podle informací Státního zdravotnického ústavu za posledních čtrnáct dní stoupl také počet dalších silných alergenů - pylových zrn dubu a buku. Alergiky však netrápí jen pyl. Mezi nejčastější chronická neinfekční onemocnění dýchacích cest patří chronická rýma. Jen v České republice jí trpí přibližně pětina obyvatel.

Článek

Onemocnění chronickou rýmou nejčastěji doprovází nosní a oční obtíže. Podle primářky MUDr. Ireny Krčmové, CSc. z Ústavu klinické imunologie a alergologie FN Hradec Králové mnoho pacientů s alergickou rýmou své příznaky přechází nebo se je pokouší léčit sami, aniž by navštívili specialistu.

Alergii často provází astma a záněty

Podle  odpovědí na zdravotní problémy a následného lékařského vyšetření je přitom možné nemoc snadno odhalit a zahájit léčbu, jež pacientům dokáže ulevit od alergických příznaků. Ty působí nemocným často nepříjemné problémy v práci, ve škole či osobním životě.

Alergická rýma je chronické zánětlivé onemocnění nosní sliznice s typickými příznaky. Jedná se zejména o rýmu s kýcháním, ucpaný nos, bolest nosních dutin, svědění, opuchlost či bolest očí. Mezi spouštěče alergického zánětu sliznic nosohltanu i vedlejších nosních sliznic patří především pyly, roztoči, plísňové spóry a zvířecí alergeny. 

Onemocnění postihuje až pět set miliónů lidí na celém světě. Předpokládá se, že v České republice jde o 20 procent dospělých a deset procent dětí, přibližně tedy dva milióny obyvatel. Asi třetina pacientů s alergickou rinitidou trpí rovněž astmatem a přibližně dvě třetiny astmatiků mají zároveň alergickou rýmu.

Kromě průduškového astmatu bývá nemoc spojena s dalšími komplikacemi, jako jsou chronické záněty spojivek, záněty vedlejších nosních dutin, zánět středního ucha či atopický ekzém. 

Za alergie může i špatný životní styl

Alergie má z velké části na svědomí znečištěné ovzduší, v němž se pohybujeme i fakt, že trávíme mnoho času v uzavřených interiérech, v nichž je řada faktorů podporujících vznik alergií, např. klimatizace či těsná plastová okna. S moderním životním stylem souvisí také mnohdy stres, nedostatek pohybu a obezita, které narušují imunitní systém. Svou roli podle odborníků může hrát také úzkostná hygiena. Ta může mít za následek větší choulostivost a nižší imunitu vůči škodlivým vlivům.

Onemocnění má významný dopad na kvalitu života pacientů. Z nedávno provedeného průzkumu vyplynulo, že každý třetí dospělý má kvůli alergickým příznakům problémy s pracovní výkonností a více než polovina pacientů má potíže se spaním. Onemocnění také negativně ovlivňuje studijní výsledky u dětí a mládeže.

Alergie se musí léčit

Odborníci varují před podceňováním alergie, které podle nich vede k rozvoji mnohem závažnějších forem onemocnění. Podceňování může vést ke vzniku chronických potíží i ke krizovým situacím (například záchvatům), kdy nemocný akutně potřebuje léky, ale nemá je.

Alergie se léčí imunoterapií, která je založena na principu očkování. Alergolog dává pacientovi injekčně stále vyšší dávky tohoto alergenu. Tělo si pak samo začne vytvářet potřebné protilátky. Pacient souběžně užívá léky, které tlumí alergické reakce. Pacienti s těžkou alergií by vždy měli mít u sebe svůj lék jako první pomoc. Řada těchto léků je volně prodejná.

Rady, které alergikům pomohou překonat pylovou sezónu

"Nejdůležitější zásadou alergiků je prevence, tedy snaha o co nejmenší kontakt s alergenem," tvrdí alergoložka Blanka Haindlová. Pacient by měl sledovat aktuální informace o množství alergenů ve vzduchu, například na www.pylovasluzba.cz. Podle toho si upraví denní režim i preventivní užívání léků. Program by si měl plánovat podle počasí - pokud je to možné, měl by v horkých suchých dnech zůstat doma.

  • V období pylové sezóny by alergik neměl příliš větrat a měl by spát se zavřenými okny. 
  • Klimatizace, ať už doma nebo v autě, by měla být vybavena speciálními filtry.
  • Vzduch v ložnici je vhodné zvlhčovat. Peřiny a matrace je třeba větrat, aby se v nich nedařilo roztočům. Roztoče v matracích zahubí speciální spreje, které se dají koupit v lékárnách.
  • Alergik by neměl mít v bytě koberec, lepší je lino nebo korek, a neměl by mít ani záclony a závěsy, lepší jsou žaluzie.
  • Po návratu zvenku by se měl převléknout. Pyl ulpívá i na látkách a zbytečně by ho doma dráždil. Doporučuje se sprcha, která zbaví pylových zrnek pokožku, a pomáhá i opláchnout si vlasy.
  • Alergik by neměl pustit do své postele psa či kočku. "Možná budou mazlíčci uraženi, když je vyhodíte z oblíbeného místa, ale buďte nesmlouvaví," radí Haindlová.
  • Alergik by měl zdravě jíst a dostatečně spát. K snídani by si měl dopřát i čerstvé ovoce nebo džus, které jsou bohaté na vitamin C. Posílí tím svůj imunitní systém.
  • Na vycházky by měl alergik chodit časně ráno nebo pozdě večer, kdy je množství pylu v ovzduší nejnižší. Nejvyšších hodnot dosahuje kolem 17:00. Měl by se vyhýbat loukám a okraji lesa, který slouží jako filtr, kde se zachytává nejvíce pylu.
  • Dovolenou by si měl naplánovat tak, aby v době nejhorších obtíží odjel například k moři nebo do hor, kde je pylová sezóna posunuta. V nadmořské výšce nad 1000 metrů se navíc nevyskytují roztoči. 

Příznaky, které mohou ukazovat na alergii

Svědí oči, nebo nos

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava Problémy soustředit se

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava Problémy soustředit se Nevolnost nebo nechutenství

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava Problémy soustředit se Nevolnost nebo nechutenství Tlak v nosních dutinách

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava Problémy soustředit se Nevolnost nebo nechutenství Tlak v nosních dutinách Svědění

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava Problémy soustředit se Nevolnost nebo nechutenství Tlak v nosních dutinách Svědění Krvácení z nosu

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava Problémy soustředit se Nevolnost nebo nechutenství Tlak v nosních dutinách Svědění Krvácení z nosu Opuchlé dutiny

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava Problémy soustředit se Nevolnost nebo nechutenství Tlak v nosních dutinách Svědění Krvácení z nosu Opuchlé dutiny Bolí vás dutiny

Svědí oči, nebo nos Oteklé nebo červené oči Dráždivý kašel Bolest hlavy Sípání Bolest ucha Suchost a škrábání v krku Poruchy spánku Únava Problémy soustředit se Nevolnost nebo nechutenství Tlak v nosních dutinách Svědění Krvácení z nosu Opuchlé dutiny Bolí vás dutiny Kýchání

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám