Hlavní obsah

Partnerský vztah může finanční krize i upevnit

Současná finanční krize je také zatěžkávající zkouškou pro mnohé partnerské vztahy. Podle manželského poradce Petra Šmolky společné starosti spíše sbližují tam, kde je vztah v pořádku, ale kde je skrytý konflikt, začne se projevovat mnohem zřetelněji než doposud. Přesto podle většiny psychologů a psychiatrů ubylo lidí, kteří se na poradny obracejí s jinými problémy než finančními.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se člověk v době krize může o někoho opřít, mnohé nesnáze se snáší lépe.

Článek

"V krizi se zhoršuje nálada populace, zvyšuje se spotřeba alkoholu, stoupá počet psychických onemocnění včetně sebevražd, což se zdá, že už nastává, protože psychiatrická pracoviště jsou plná lidí s nejrůznějšími problémy. Přesné statistiky však ještě nejsou. Do budoucna lze očekávat i předstírání nemoci u lidí, pro něž bude neschopenka výhodnější než nezaměstnanost," říká psycholog Slavomil Hubálek.

Největší problém je ztráta zaměstnání

Největší problémy mají lidé v oblastech, kde se nejvíce propouští ze zaměstnání. Například Českolipsko postihlo krachující sklářství i útlum automobilového průmyslu. "Cítíme, že chodí víc lidí, kteří cítí dopady propouštění na Novoborsku. Podle prvních odhadů za poslední měsíc stoupl počet nemocných asi o třetinu. Ale lidí, kteří mají třeba partnerské problémy, chodí méně," říká  Ladislav Hnídek z Psychiatrického sanatoria v České Lípě.

Nejhůře celou krizi berou lidé, jež v jednom zaměstnání strávili téměř celý život. Hledání nové práce je pro ně velmi těžké. Podle Hudce se jim vlastně zhroutil ze dne na den celý svět a je pro ně velmi těžké se s tímto faktem vyrovnat.

"Ztráta zaměstnání je především pro muže naprosto zásadní věc. Pokud se s tímto faktem nedokáže vyrovnat a cítí, že ten životní stav narušuje jeho běžný způsob života, běžnou komunikaci s rodinou, s přáteli, narušuje jeho zájmy, pracovní výkonnost, tak by se rozhodně neměl bránit vyhledat odborníka," doporučuje profesor Jiří Raboch, předseda psychiatrické společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám