Hlavní obsah

Astma se může rozvinout i na základě nadměrného sledování televize

Novinky, Dana Sokolová

Astma je velmi závažné onemocnění dýchacích cest, které vede ke ztíženému dýchání až dechové nedostatečnosti. Může být způsobeno mnoha příčinami. Například i přílišným trávením času u televize. Podle vědců platí, že čím více času děti sledují televizi, tím vyšší riziko onemocněním astmatem u nich je.

Foto: Profimedia.cz

Přílišné sledování televize v dětství může mít vliv na spuštění astmatu.

Článek

Astma patří mezi nejčastější chronické onemocnění postihující téměř deset procent dětí a to především chlapců. Až v dospělosti se tento nepoměr mění a astmatem trpí mnohem více žen.

"Čím později se astmatické projevy objeví, tím je pravděpodobnější, že jsou z určité části způsobeny specifickou alergickou reakcí. Navíc v poslední době vzrůstá počet takto nemocných dospělých" konstatují odborníci na serveru www.pylovasluzba.cz .

Za astma může ale i fyzické či psychické přetížení, chlad apod.

Ani televize není bezpečná

Podle studie, kterou provedli britští vědci z univerzity v Glasgow, patří mezi rizikové faktory i nadměrné sledování televize v dětském věku. 

Vědci sledovali malé děti mezi třemi a téměř dvanácti lety a porovnávali, zda u nich bylo, či nebylo v pozdějším věku diagnostikováno astma. Rodiče sledovaných dětí měli za úkol zapisovat počet "odsezených" hodin před televizí.

Výsledky studie překvapily i samotné vědce. Astma se vyskytlo u sledovaných dětí v 6 % případů. Velmi záleželo na tom, kolik hodin denně u televize dítě strávilo. Čím více hodin prosedělo dítě před televizí, tím větší mělo riziko vzniku tohoto onemocnění.

Děti, které sledovaly televizi více než dvě hodiny denně, onemocněly astmatem více než dvakrát častěji než děti, které sledovaly televizi méně.

Nejběžnější spouštěče astmatického záchvatu:

- Zvířecí (především kočičí) srst a peří

- Léky

- Plísně

- Prach v domácnosti

- Agresivní čistící prostředky, rozpouštědla, dezinfekční prostředky atp.

- Potraviny

Odborníci tedy rodičům doporučují, aby nepodceňovali čas strávený jejich dítek u televize a neohrožovali tak nejen jejich zrak, ale i dýchací systém.

Reklama

Související témata:

Související články

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Výběr článků

Načítám