Hlavní obsah

Kapka krve v budoucnu odhalí, zda je léčba rakoviny účinná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při léčbě lidí s rakovinou lékaři dosud nevědí, jak buňky reagují na aktuální léčbu. Na svět nyní přichází nová technika, díky níž bude možné určit i malé změny v nádorových buňkách z pouhé kapky krve nebo z nepatrného vzorku tkáně.

Foto: Profimedia.cz

Na svět nyní přichází nová technika, díky níž bude možné určit i malé změny v nádorových buňkách z pouhé kapky krve nebo z nepatrného vzorku tkáně.

Článek

"Obvyklým způsobem, jak zjistit, jestli léčba rakoviny zabírá, je počkat několik týdnů a poté sledovat, jestli se nádor zmenšil. Byl by to skutečně obrovský skok dopředu, kdybychom mohli odhalit, co se děje na buněčné úrovni," vysvětluje vedoucí studie dr. Alice Fanová ze Stanfordské univerzity v Kalifornii.

Obsah bílkovin

Její kolega Dean Fesher dodává: "Tato technologie nám umožňuje měřit obsah bílkovin souvisejících s nádorem ve velmi malém množství. Nejenže zjistíme jejich obsah s přesností na pikogramy, ale zároveň dovedeme stanovit i nepatrné změny v jejich struktuře."

Ty mohou ovlivnit průběh růstu nádorů. Rakovinné buňky se přitom dovedou bránit obvyklé léčbě právě tím, že mění produkci a strukturu bílkovin. Možnost průběžně sledovat vzorky tkáně pacienta může lékařům pomoci při identifikaci "zlobivých" buněk ještě dřív, než se vytvoří nádor odolnější proti léčbě. Zároveň bude možné určit, zda není nemocný vůči standardní léčbě rezistentní.

Při testování této nové techniky se potvrdilo, že je účinná při určování různých typů rakoviny krve, a odborníci doufají, že jim pomůže najít i jiné, pevné nádory.

Studie byla publikována v novém čísle časopisu Nature Medicine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám