Hlavní obsah

Na lidi začíná působit jarní únava

Prima FTV, Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už týden se rtuť v teploměru drží až na 20 stupních. I když se mnozí z nás z teplého počasí radují, spolu s jarem přichází i tradiční únava. Postihnout může až tři čtvrtiny lidí a mnohem náchylnější jsou k ní ženy. Podle psychologů za jarní únavu může hektická moderní doba.

Článek

"Lidé od sebe automaticky očekávají, že budou aktivnější. V hektické době k tomu přistupujeme takovým mechanickým strojovým způsobem, to znamená, měli bychom být pořád kontinuálně stejně na tom s energií, to není možné," vysvětluje psycholožka Lenka Čadová.

Nejlepším lékem je vyrazit do přírody a relaxovat

Zatímco zvířata se uloží k zimnímu spánku, lidé jedou pořád naplno i v zimě. Na jaře se mění čas, začne svítit sluníčko a lidé toho chtějí ihned využít. Každý má na jarní únavu svůj vlastní recept.

Asi nejlepším lékem je vyrazit někam do přírody a tam relaxovat, ale existují i další možnosti, jak se s únavou vypořádat.

"Odpočívat a spát tolik, kolik vyžaduje tělo. Pravidelně sportovat, vést nějaké svoje koníčky a záliby," radí psycholožka Čadová, jak na jarní únavu.

Organismus se musí po zimě znovu nastartovat. Proto lidé odjakživa na jaře dodržují jarní očistu, křesťanům pomáhal půst, pohanům Ostara (oslavy severské bohyně plodnosti) nebo i jarní úklid, který měl současně vymést z domu všechno negativní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám