Hlavní obsah

Léčba plicní hypertenze v Česku má světové výsledky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčba plicní hypertenze na II. chirurgické klinice kardiovaskulární chirurgie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí má světové výsledky. Novinářům to v úterý řekl přednosta kliniky docent Jaroslav Lindner.

Foto: Profimedia.cz

Plicní hypertenze se projevuje mimo jiné i bolestmi na hrudníku a dušností.

Článek

„Odoperovali jsme již 108 pacientů s plicní hypertenzí s úmrtností pod čtyři procenta a dlouhodobým přežíváním přes 90 procent. To jsou výsledky plně srovnatelné s nejlepšími světovými centry,“ dodal přednosta.

Plicní hypertenzi, která je způsobena vysokým krevním tlakem v plicních cévách zde zavedli před pěti lety jako vůbec první v republice a dodnes jejich program je ojedinělý.

Pokud se plicní hypertenze neléčí, vede ke zhoršení práce pravé srdeční komory. To se pak projevuje u pacienta dušností, ale také bolestmi na hrudníku, otoky nohou, slabostí, zvýšenou únavou a stavy závratí.

Onemocnění postihuje všechny věkové skupiny, více ale pacienty, kteří jsou náchylnější ke srážlivosti krve a k zánětlivým onemocněním. „Přijdou-li včas a jsou-li správně léčeni, mohou být vyléčeni,“ uvedl přednosta. Podle jeho slov operace, které na této klinice provádějí, jsou dostupné i pro pacienty ze Slovenska, kde se takovéto zákroky dosud nedělají.

Reklama

Související články

Velké břicho poškozuje plíce

Na seznam zdravotních problémů, které způsobuje obezita a zvláště zvýšené množství tuku v oblasti břicha, připsali vědci další položku. Nový výzkum ukázal, že...

Výběr článků

Načítám