Hrášek patří z hlediska nutriční hodnoty ke skutečným hvězdám jídelníčku, protože obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů s velmi nízkou hladinou tuků.

„U lidí s vysokým krevním tlakem může bílkovina z hrášku účinně potlačit nebo zcela předejít poškození ledvin. U lidí, kteří již mají ledvinovou chorobu, pomáhá tato bílkovina udržet normální krevní tlak, a tak jim prodlužuje život,“ tvrdí doktor Rotimi Aluko z University of Manitoba ve Winnipegu.

Zázračná bílkovina

Pro chronickou ledvinovou chorobu je přitom vysoký krevní tlak hlavním rizikovým faktorem. V konečné fázi přitom tato nemoc může vyžadovat dialýzu či transplantaci ledvin.

Doktor Aluko se svými kolegy sledoval účinky hydrolyzátů izolovaných z hrášku. Podle vědců by se při léčbě vysokého krevního tlaku a chronické choroby ledvin musel ale používat už izolovaný koncentrát bílkovin, samotný hrášek v tomto případě již nevykazuje dostatečný účinek.