Hlavní obsah

Houby v čínském jídle brání rakovině prsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Výskyt rakoviny prsu je v Číně čtyřikrát až pětkrát nižší než v západních zemích. Příčinou je pravděpodobně potrava, kterou se Číňanky živí. Vědci chtěli zjistit, v čem tkví tajemství čínského jídla. Rozhodli se prozkoumat houbu s latinským názvem Phellinus linteus, po staletí využívanou ve východní medicíně jako omlazující prostředek.

Článek

Ukázalo se, že ženy, které přežily rakovinu prsu a užívaly denně alespoň deset gramů extraktu z této houby, měly o 64 procent nižší pravděpodobnost, že se jim onemocnění vrátí. Pokud k tomu ještě pravidelně pily zelený čaj, snížilo se riziko opětovného zhoubného bujení dokonce o 90 procent.

"Zelený čaj i houby se k prevenci používaly už v dávné minulosti. Náš výzkum jen potvrdil, že oprávněně, nevíme ale ještě, jestli jsou účinné pro každou ženu. Každopádně musíme ve výzkumu na tomto poli pokračovat," vysvětluje doktorka Julie Sharpová z britského centra pro výzkum rakoviny.

Zároveň však upozorňuje, že na vznik tohoto smrtelného onemocnění nemá vliv pouze strava, ale celkový životní styl. Například to, že Číňanky mívají děti v ranějším věku a mají víc pohybu než ženy na Západě.

Reklama

Související témata:

Související články

Sto kroků za minutu zlepší vaše zdraví

Lidé, kteří si jako cvičení pro zdraví zvolili chůzi, by měli zvládnout během minuty 100 kroků. Potom si mohou být jistí, že jejich trénink má skutečný efekt.

Výběr článků

Načítám