Hlavní obsah

Konzumace červeného masa zvyšuje riziko slepoty ve stáří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Konzumace červeného masa ve větší míře zvyšuje riziko slepoty ve stáří až o padesát procent. Kdo si dopřává často a notně červené maso, ztratí zrak častěji než ten, kdo nejí červené maso vůbec. Naopak konzumace bílého masa, například kuřecího, riziko slepoty snižuje.

Foto: František Petrák, Právo

I malý kousek vepřového škodí vašemu zraku.

Článek

Konzumace červeného masa desetkrát týdně – počítá se jakákoli porce včetně kousku salámu či jiné uzeniny k svačině a jakýkoli kousek hovězího či vepřového k obědu a večeři – zvyšuje riziko slepoty o 50 procent. Naopak kdo si dopřeje porci kuřecího masa třikrát týdně, sníží riziko ztráty zraku o 50 procent.

Slepota hrozí po padesátce

Zmíněné závěry se týkají tzv. makulární degenerace související s věkem neboli poškození žluté skvrny vlivem stárnutí.

Zmíněné závěry se týkají tzv. makulární degenerace související s věkem neboli poškození žluté skvrny vlivem stárnutí.

Žlutá skvrna je nejostřejším bodem sítnice umožňující člověku ostré barevné vidění. Choroba postihuje miliony lidí v celé Evropě. Nejčastěji se objevuje u lidí starších padesáti let a způsobuje ji rozvoj cév uvnitř sítnice v oblasti žluté skvrny.

Studie byla publikována v časopise Epidemiology.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám