Hlavní obsah

Opar vyvolává ultrafialové záření i špatně kompenzovaný stres

Opar vyvolá velmi často přemíra ultrafialového záření. S tím se nejčastěji setkáme na prosluněných svazích hor, u moře nebo v soláriu. Záření totiž nezatěžuje jen naši pleť, ale také naši imunitu. Tato zátěž pak nejednou probudí virus, který dřímá v nervových gangliích, tedy v nervových uzlinách.

Foto: Profimedia.cz

Herpetický virus HSV 1 má v těle 95 procent populace v ČR.

Článek

Oblasti kolem úst a pohlavních orgánů jsou bohatě protkané nervovými zakončeními. Proto se opary velmi často objeví právě v těchto místech. Kolem úst a nosu za to bývá zodpovědný herpetický virus HSV 1, na pohlavních orgánech pak vir HSV 2.

HSV 1 má v těle 95 procent populace v ČR. Šíří se kontaktem nebo kapénkami, obvykle už v dětství. Infikování se někdy projeví únavou nebo mírně zvýšenou teplotou, ale často vůbec nijak.

Zdravý organismus si umí s virem poradit. Přežívá v něm jako spící. Když nás však něco oslabí nebo se musíme vyrovnávat s nějakými zátěžemi, aktivuje se. A na zmíněných místech se nám vyseje. U většiny lidí se objeví párkrát za život, pouze 20 procent postižených trápí častěji.

Kmenem HSV 2 se člověk nakazí při nechráněném pohlavním styku. Projevit se může až po letech. A sice svěděním, pálením a bolestivými puchýřky nebo vřídky v oblasti genitálu nebo konečníku. Někdy také zvýšenou teplotou.

Cvičení jako lék

Opary znepříjemňovaly průvodkyni cestovní kanceláře život i práci. Bylo jí hrozně nepříjemné, když mluvila k lidem s pusou obsypanou strupy. Zkoušela užívat nejrůznější prostředky na povzbuzení imunity, ale příliš nezabraly.

Paradoxně jí pomohla až kamarádka, se kterou začala v zimě, mimo turistickou sezónu, chodit na taj-či. Na cvičení se naučila dýchat. Také se díky němu velice zklidnila, lépe spala a s větším nadhledem čelila stresům i nejrůznějším problémům.

Taj-či ji nezbavilo oparů úplně, ale podstatně klesla jejich četnost a zmírnil se průběh infekce. Stejně může člověku pomoci jóga nebo další cvičení, které ho naučí správně dýchat a zklidní ho. Špatně kompenzované stresy bývají totiž jednou z častých příčin oparů.

Průvodkyni pomohla také rada lékárnice, se kterou se seznámila na cvičení. Ta jí přinesla krém s nejvyšším ochranným UV faktorem a také tyčinku s tímto faktorem. Vyzkoušela je hned na horách. Krémem se namazala pokaždé, než vyšla na slunce. Tyčinkou si natírala venku rty průběžně. Ačkoli v Dolomitech svítilo sluníčko celý týden, opary se ženě tentokrát vyhnuly.

Co infekci spouští

Kromě přemíry slunce, stresů a fyzického nebo psychického vypětí jsou častým spouštěčem oparů rovněž:

  • menstruace;
  • horečky doprovázející virózy a infekce;
  • změna klimatu při cestování;
  • stavy po operacích atd.

Jakmile se vysejí kolem oka, musí pacient okamžitě k lékaři. Jinak riskuje velice vážné problémy, včetně poškození oka.´

Dobrou prevencí proti nim bývá u zdravého člověka rozumná životospráva, dostatek spánku, odpočinku, fyzická kondice a otužování.

Jak se bránit

Začínající opar se projevuje tak, že pálí, svědí a později i bolí. Zpočátku mívá největší smysl použít antivirotika (odborníci říkají virostatika), která lze koupit v lékárně. Viry nezlikvidují, ale brzdí jejich množení. Mají formu mastí, tyčinek nebo speciálních náplastí. U vážnějších, často se opakujících potíží musí lékař někdy použít silnější antivirotika ve formě tablet nebo infuzí.

Nejčastěji používanými prostředky bývají Zovirax, Aciklovir AL, Herpesin, Lomaherpan, Duvira, Vectavir, Hevizos, Valtrex nebo náplasti Compeed.

Ty jsou novinkou s řadou příjemných uživatelských vlastností. Nejen proto, že průhledná kolečka, která si ženy nalepí na opar, jsou vidět jen opravdu zblízka a drží na nich i rtěnka. Ale spíš proto, že využívají mokrého způsobu hojení, při kterém nevznikají strupy. Nejnovější typ náplasti obsahuje dokonce virostatikum.

Rána se hojí rychleji a s menšími komplikacemi. Náplasti se hodí spíš na menší opary. U velkých oparů nebývají efekty tak jednoznačné. Do puchýřků bychom neměli píchat ani je vymačkávat. Jejich obsah je vysoce infekční, protože obsahuje velké množství aktivních virů.

Pokud opar praskne, můžeme použít další novinku z lékárny, Hemagel. Tento originální vynález českých vědců brzdí zánětlivé procesy v ráně, protože tlumí činnost volných radikálů. Postižené místo se díky němu hojí snáz a za kratší dobu.

Vhodná strava

Pokud jde o stravu, odborníci na výživu doporučují jíst česnek a cibuli, které jsou pověstné svými antivirovými účinky. Ale také zakysané mléčné výrobky podporující správnou střevní mikroflóru a nepřímo i naši imunitu. Naopak vyhnout bychom se měli kávě, ořechům, výrobkům z bílého pečiva a čokoládě.

Netradiční léčba

Hodně populární se stala v poslední době tyčinka s konopným olejem. Ten má mírné antivirové a antibakteriální účinky, navíc zvláčňuje zasaženou pokožku. Z dalších přírodních prostředků často pomáhá olej tea tree, který je nutné nanášet na postižené místo zhruba po hodině. Mírní výsev a zkracuje léčbu.

Z rostlinných preparátů mají smysl ty, ve kterých je meduňka, třezalka nebo měsíček lékařský. Další prostředky obsahují vitamíny B (užitečný bývá třeba B komplex nebo pivovarské kvasnice), případně zinek (podporuje imunitu i hojení).

Lidé, které opar trápí opakovaně, mohou vyzkoušet i hypnózu. Hlavně u pacientů s vysokou sugestibilitou. Tu však nelze dopředu určit. Lze ji zjistit jen praktickým pokusem.

Reklama

Související témata:

Související články

Opary dokáží velmi potrápit

Jakmile lékařka z kliniky estetické medicíny ucítila, že se jí na rtech začíná dělat opar, nechala si postižené místo ošetřit terapeutickým laserem. Opakovaně....

Chytrá pomůcka proti oparům

V léčbě oparů se objevila zajímavá novinka. Malá průhledná náplast, která se na opar nalepí a zrychlí jeho hojení zhruba o 40 procent.

Výběr článků

Načítám