Hlavní obsah

Těžké náušnice mohou zdeformovat ušní lalůček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velké a těžké náušnice, které se znovu dostaly do módy, mohou podle lékařů výrazně poškodit ušní lalůčky. V Británii přibývá žen, které žádají plastickou operaci sluchových orgánů poničených kvůli nošení těchto výrazných šperků. Píše o tom britský list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Náušnice mohou uši nejen zkrášlit, ale také zdeformovat.

Článek

Za poslední rok zaznamenaly kliniky plastické chirurgie dvacetiprocentní nárůst pacientek požadující úpravu ušního lalůčku. Hmotnost náušnic lalůček protahuje; velikost šperků pak zvyšuje nebezpečí, že se ozdoby zachytí a roztrhnou dírku v uchu.

Přestože ušní lalůček postrádá biologickou funkci, je dobře prokrven a nachází se v něm množství nervových zakončení. Proto je jeho poranění bolestivou záležitostí. "Může trvat měsíce nebo roky, než se zranění projeví, záleží na tíze náušnic a vlastnostech kůže," říká Roberto Viel, britský plastický chirurg z Londýna.

Léčba trvá osm až deset týdnů. Podle lékařů nošení těžkých ozdob znamená zdravotní risk, proto by přednost měly dostat malé pecičky, či náušnice s klipsnou.

Nezávisí však pouze na špercích, ale i na fyzických dispozicích milovníků velkých náušnic. Pokud má ucho od narození prodloužený tvar, s přibývajícím věkem bude vypadat hůř než drobnější sluchový orgán. "Zmenšení délky lalůčku se již stává běžným zákrokem, a to zejména mezi muži, na kterých je tento nedostatek více viditelný," říká Roberto Viel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám