Hlavní obsah

Čínská medicína využívá v léčbě zázračné účinky některých hub

Právo, Petr Veselý

Už dávno nejsou jen pochoutkou. Vědci objevili například u hlívy ústřičné nebo u šitake hned několik účinků příznivých pro lidské zdraví. Léčivých hub je však mnohem víc. Stejně jako jejich pozitivních efektů.

Foto: Profimedia.cz

Čínská medicína využívá účinků hub jako hlívy ústřičné, šitake či outkovky pestré.

Článek

MUDr. Ludmila Bendová z Prahy, která praktikuje tradiční čínskou medicínu (TČM), používá například speciální přípravky z hub jako součást své terapie. S výjimkou hlívy, šitake nebo outkovky pestré (tu lze najít i v našich lesích) jde většinou o houby exotické. Jsou navíc vypěstované v USA na sterilizované půdě a za podmínek, které připomínají výrobu léčiv. Obsahují standardizované množství účinných látek a vůbec žádné pesticidy nebo těžké kovy.

Najdeme v nich vitamíny (hlavně řady B), minerály (železo, selen a další) nebo esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit samo, a musí je proto získávat z potravy. Obsahují také další látky (glukany, terpeny, steroidy apod.), u kterých vědci v laboratořích zaznamenali schopnost:

  • snižovat cholesterol a krevní tlak;
  • přispívat k normalizaci krevních cukrů;
  • stimulovat naši imunitu;
  • potlačovat růst některých bakterií a virů;
  • mít do určité míry protinádorové účinky, případně podporovat náš organismus při onkologické léčbě.

Potila se, budila a nemohla usnout

Ještě nikdy v životě na tom nebyla úřednice v pojišťovně tak zle. Muž přišel o práci a ona musela v zaměstnání vydržet za každou cenu. Nová vedoucí jejich pobočky ji komandovala jako malou holku, jakoby tušila, že se žena ve své situaci a při své mírné povaze nedokáže bránit.

Úřednici trápilo kromě starostí o rodinu i začínající klimakterium. A jen s vypětím všech sil pečovala o stárnoucí maminku, která přestávala být soběstačná. Za MUDr. Bendovou přišla proto, že se v noci často potila, budila a nemohla usnout. Život jí ztrpčovaly také návaly horka a deprese. Navíc pacientce kolísal krevní tlak a zvýšil se cholesterol. Léky od praktické lékařky pomohly jen částečně, protože nechtěla užívat hormonální preparáty.

Krevní tlak zkrotila hlíva ústřičná

Doktorka Bendová se snažila zmírnit pomocí akupunktury návaly pocení a psychické napětí. A navrhla klientce i změnu stravy. Měla jíst hodně listové zeleniny, která vyrovná přemíru horké energie jang. Ta podle ní stála za většinou ženiných problémů. Také se měla vyhýbat sladkostem, které zbytečně okyselují organismus a vyvolávají kolísání krevního cukru, což může negativně působit na změny nálad.

Doporučila jí zároveň přípravek z hlívy ústřičné. Ten pomáhá stabilizovat krevní tlak i krevní cukry a přispívá ke snížení hladiny cholesterolu. Žena pravidelně chodila na akupunkturu a snažila se dodržovat všechno, co jí odbornice navrhla. Během měsíce začaly potíže zřetelně ustupovat.

Měření krevního tlaku a další vyšetření ukázala, že se její zdravotní potíže postupně normalizují. Zhruba za půl roku byla úplně jiný člověk. Přispěl k tomu i fakt, že v sobě našla odvahu a přešla do jiné pojišťovny, kde se k ní chovali normálně. Také se obrátila na bratra a ten se jí v péči o maminku snažil aspoň trochu pomoci.

Lépe zvládala stresy i časté infekce

Obchodní zástupkyně firmy, která prodávala domácí elektroniku, podruhé otěhotněla. V práci si našli záminku a vyhodili ji. Byla to špatná zpráva i proto, že si s manželem nedávno vzali hypotéku na byt.

Nicméně porodila zdravou holčičku. Když byl malé rok a staršímu synovi tři, začaly mladou ženu trápit bolesti a občas i křeče v žaludku. Život jí často ztrpčovalo intenzivní pálení žáhy. Navíc každou chvíli marodila s infekcemi dýchacích cest.

Doktorka Bendová si všimla, že je introvertní, dost úzkostlivá a docela pedant. Navrhla vedle akupunktury také čínské byliny. Ženě připadaly příliš hořké. Lékařka tedy doporučila, aby vyzkoušela přípravek z léčivé houby trsnatce lupenitého. Mladá maminka hned na internetu hledala, jestli neobsahuje pesticidy nebo těžké kovy.

Co zjistila, ji příjemně překvapilo. Začala chodit na akupunkturu, upravila si jídelníček a užívala houbu. Její stav se pomalu zlepšoval. Podílel se na tom i trsnatec. Zklidňuje totiž podrážděnou, zanícenou sliznici žaludku a funguje jako adaptogen: zlepšuje reakci organismu na různé zátěže, včetně stresů. Zároveň stimuluje imunitu. Dnes už je žena bez obtíží, ale přípravek s trsnatcem užívá dál. Jako prevenci.

Nezvyklé metody

Lékaři, kteří praktikují TČM, se nezajímají jen o pacientovy potíže. Chtějí vidět také jeho jazyk. Změna barvy a skvrny na něm signalizují změny ve stavu tělesných orgánů. Zároveň si všímají, jak pacient vypadá a v jakém je psychickém rozpoložení. Vyšetří mu i kvalitu pulzu tak, že na zápěstí přiloží tři prsty.

Všechna tato vyšetření skládají obraz o potížích. Smyslem léčby je navodit rovnováhu mezi prvky ochlazujícími (jin) a oteplujícími (jang). To umožní volné proudění energie čchi. „Pokud energie proudí tak, jak má, je člověk zdravý,“ říká Ludmila Bendová. Ví, o čem mluví. Kolegové z jednotky intenzivní péče a tradiční čínská medicína ji vrátili po těžkém úrazu do normálního života.

Další informace i zajímavosti

Pokud se o účincích hub chcete dozvědět víc, navštivte webové stránky www.lecivehouby.cz . Musíte prokliknout názvy hub uvedené v tabulce. Kromě jejich charakteristik jsou tam podrobně popsané i příznivé efekty na lidské zdraví. Řadu zajímavých informací o hlívě ústřičné najdete také na adrese www.ordinace.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Přírodní halucinogeny jsou všude kolem nás

Různých přírodních halucinogenních látek jsou v Česku stovky a jejich distribuci, prodej a spotřebu nelze účinně regulovat, uvedl Michal Miovský z Centra...

Falešné mýty kolem konzumace hub

Houby nesmíme znovu ohřívat, jinak riskujeme, že nám bude špatně. To je jedna ze zásad, které se léta tradují. Je to ale falešný mýtus. Pokud jde o houby,...

Výběr článků

Načítám