Sůl dokáže u člověka navodit lepší náladu, proto nám jídla s vyšším obsahem soli tolik chutnají, ačkoli ve stejné chvíli si uvědomujeme, že je to pro tělo nezdravé.

Doktorka Kim Johnsonová z University of Iowa testovala účinky soli na mozek hlodavců v laboratorních podmínkách. Když některým zvířatům podávala potraviny velmi chudé na obsah chloridu sodného, začala být zvířata plachá, vyhýbala se určitým aktivitám, které si jinak běžně užívají, a dopřávala si méně potěšení.

„Věci, které by normálně byly hlodavcům příjemné, nevyvolaly stejnou úroveň požitku, což nás vede k domněnce, že nedostatek soli a naopak nadměrná konzumace soli mohou vést k jednomu klíčovému symptomu souvisejícímu s depresí,“ tvrdí Johnsonová.

Přesolování způsobuje návyk

Denní doporučená dávka soli by se měla pohybovat kolem šesti gramů. Průměrný člověk na Západě však pozře denně kolem deseti gramů soli.

„Většina našich biologických systémů vyžaduje sodík ke správné funkci, ale jako druh, který neměl vždy přístup k soli, máme ledviny, které se staly sodíkovým skrblíkem,“ dodala Johnsonová s tím, proč se nadbytek soli z těla těžko dostává.

„Touha po soli a její nadužívání mohou souviset se stejnými drahami v mozku, které souvisejí se zneužíváním drog a závislostí na nich,“ dodala Johnsonová.