Profesor biochemie Luis Rokeach z Montrealské univerzity se svými kolegy dokázal, že pokud tělo dostane velké množství jednoduchého cukru, zrychlí se stárnutí buněk. Čím více jednoduchých cukrů, tím hůře.

Podle Rokeache není cukr sám o sobě v procesu důležitým, ale schopnost buněk vnímat jeho přítomnost. Pokud totiž buňka ztratí gen pro vnímání glukózy, stane se stejně dlouhověkou jako ta, na niž žádný jednoduchý cukr nepůsobí.

Sladké v jídelníčku

Pomineme-li složitý biochemický proces stojící za celým fenoménem, má pro běžného člověka studie zásadní význam v tom, že stárnutí lze skutečně předcházet tím, že se člověk jednoduchým cukrům maximálně vyhne. Čím je jich v jídelníčku méně, tím pro buňky a tělo lépe.

Studie byla publikována v odborném časopise PLoS Genetics.