Hlavní obsah

Milovníci sladkého stárnou rychleji než jejich vrstevníci

– MONTREAL

Pokud si milovníci sladkého nedokážou odepřít své laskominy kvůli hrozící obezitě, měli by se alespoň častěji dívat do zrcadla. Předávkování cukrem totiž vede k urychlení stárnutí. Toho, kdo se často a rád cpe jednoduchými cukry, by nemělo překvapovat, že při setkání s vrstevníky vypadá starší.

Článek

Profesor biochemie Luis Rokeach z Montrealské univerzity se svými kolegy dokázal, že pokud tělo dostane velké množství jednoduchého cukru, zrychlí se stárnutí buněk. Čím více jednoduchých cukrů, tím hůře.

Profesor biochemie Luis Rokeach z Montrealské univerzity se svými kolegy dokázal, že pokud tělo dostane velké množství jednoduchého cukru, zrychlí se stárnutí buněk. Čím více jednoduchých cukrů, tím hůře.

Podle Rokeache není cukr sám o sobě v procesu důležitým, ale schopnost buněk vnímat jeho přítomnost. Pokud totiž buňka ztratí gen pro vnímání glukózy, stane se stejně dlouhověkou jako ta, na niž žádný jednoduchý cukr nepůsobí.

Sladké v jídelníčku

Pomineme-li složitý biochemický proces stojící za celým fenoménem, má pro běžného člověka studie zásadní význam v tom, že stárnutí lze skutečně předcházet tím, že se člověk jednoduchým cukrům maximálně vyhne. Čím je jich v jídelníčku méně, tím pro buňky a tělo lépe.

Pomineme-li složitý biochemický proces stojící za celým fenoménem, má pro běžného člověka studie zásadní význam v tom, že stárnutí lze skutečně předcházet tím, že se člověk jednoduchým cukrům maximálně vyhne. Čím je jich v jídelníčku méně, tím pro buňky a tělo lépe.

Studie byla publikována v odborném časopise PLoS Genetics.

Reklama

Související témata:

Související články

Je nutné vyřadit z jídelníčku cukry?

Mnoho žen se domnívá, že nejlepší variantou pro životosprávu jejich i jejich dětí je kompletně vyřadit z jídelníčku cukry. Ale to by byl omyl. Cukry - tedy...

Děti mohou mlsat i zdravě

Děti sladké milují a je velmi těžké jim sladkosti odpírat. Mlsat lze ale i zdravě. Je nutné pouze sledovat množství přijatých sacharidů a upřednostňovat jejich...

Výběr článků

Načítám