Hlavní obsah

Pravidelná konzumace jablek výrazně zpomaluje růst rakoviny prsu

ITHACA

Jablko denně a člověku se vyhne každý lékař, podle amerických vědců i onkolog. Nejnovější studie ze státu New York totiž uvádí, že jablko obsahuje látky chránící tělo před vznikem nádoru prsu. A v klinických testech se podařilo prokázat, že výrazně zpomaluje růst už existujícího nádoru.

Foto: Archiv, Právo

Jablka obsahují látky chránící tělo před vznikem nádoru prsu.

Článek

Vědci z Cornell University testovali účinky výtažků z jablek na růst nádorů prsu u laboratorních hlodavců. Čím vyšší dávky těchto účinných látek hlodavcům odborníci podávali, tím více se růst nádorů zpomaloval.

Vědci z Cornell University testovali účinky výtažků z jablek na růst nádorů prsu u laboratorních hlodavců. Čím vyšší dávky těchto účinných látek hlodavcům odborníci podávali, tím více se růst nádorů zpomaloval.

Vědci z Cornell University testovali účinky výtažků z jablek na růst nádorů prsu u laboratorních hlodavců. Čím vyšší dávky těchto účinných látek hlodavcům odborníci podávali, tím více se růst nádorů zpomaloval.„Nejenže jsme pozorovali, že léčená zvířata měla méně nádorů, ale nádory byly menší, méně zhoubné a rostly pomaleji ve srovnání s nádory u neléčených zvířat,“ tvrdí docent Rui Hai Liu z Cornell University.

Vědci z Cornell University testovali účinky výtažků z jablek na růst nádorů prsu u laboratorních hlodavců. Čím vyšší dávky těchto účinných látek hlodavcům odborníci podávali, tím více se růst nádorů zpomaloval.„Nejenže jsme pozorovali, že léčená zvířata měla méně nádorů, ale nádory byly menší, méně zhoubné a rostly pomaleji ve srovnání s nádory u neléčených zvířat,“ tvrdí docent Rui Hai Liu z Cornell University.

U hlodavců bez jablečného výtažku se vysoce zhoubný nádor – adenokarcinom – vyvinul v 81 procentech případů, ale u jedinců, jimž dávali vědci nízkou dávku účinné látky z jablek jen v 57 procentech případů, a v 50 procentech při podávání středního množství účinné látky a ve 23 procentech u těch, jimž podávali vysoké dávky účinné látky.

Blahodárné účinky fenolických látek

Účinnými látkami z jablek byly fenolické sloučeniny a flavonoidy.

Účinnými látkami z jablek byly fenolické sloučeniny a flavonoidy.

„Tato studie poskytuje další důkazy, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny včetně jablek může poskytnout strávníkovi více fenolických látek, které mají značně blahodárné účinky na zdraví. Já bych lidi mohl jen vyzvat, aby ovoce jedli více a dopřáli si každý den širší spektrum plodů,“ uvedl docent Liu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedno jablko denně ochrání před rakovinou

Jedno zkonzumované jablko denně může lidi ochránit před rakovinou. Výsledky vědeckého výzkumu publikované v časopisu Annals of Oncology plně potvrzují pravdu...

Výběr článků

Načítám