Hlavní obsah

Klíšťová encefalitida ohrožuje nejvíc seniory

Právo, Petr Veselý

Klíšťová encefalitida dokáže člověku pořádně pošramotit zdraví, v krajním případně ho i zabít. Nejúčinnější obranou proti ní je očkování. A nejvhodnější doba, kdy se nechat očkovat, je právě nyní.

Foto: ČTK

Před klíšťovou encefalitidou nejlépe ochrání očkování.

Článek

Truhláře z Českých Budějovic (55 let) připravila klíšťovka o práci. Nemůže pořádně hýbat pravou rukou. Na houbách ho totiž kouslo klíště, aniž si toho všiml. Během pár dní měl pocit, že bojuje s chřipkou. Dostal teplotu a bolelo ho celé tělo. Potíže asi po týdnu zmizely. Za čtrnáct dní dostal vysoké horečky, zvracel, měl bolesti hlavy a začala mu trnout šíje.

Skončil na oddělení intenzívní péče ve velmi vážném stavu, kdy ztrácel vědomí a přestával ovládat končetiny. Může mluvit svým způsobem o štěstí, že z něj vyvázl jen s postiženou pravou rukou.

To, že se muž nakazil kousek za Českými Budějovicemi, není náhoda. Budějovicko a vlastně celé jižní Čechy, jsou jednou z nejpostiženějších oblastí, pokud jde o výskyt klíšťat infikovaných klíšťovkou, tedy klíšťovou encefalitidou, ale i další infekcí: lymeskou borreliózou.

Hodně jich je také na Vysočině, v Posázaví, v okolí Berounky a na Křivoklátsku, v Praze, na Plzeňsku, v Jihomoravském kraji a v dalších oblastech viz mapka.

Nejvíce klíšťat najdete v povodí řek a u přehrad, tedy i v rekreačních i chatových oblastech. Vyhovuje jim zejména hranice lesa a louky.

Nejlepší ochranou je očkování

Kdyby truhlář věděl o klíšťovce to, co o ní ví dnes, nechal by se očkovat. Očkování představuje nejúčinnější ochranu proti nemoci. Píchá se ve třech dávkách. Lze se na něj informovat na krajských hygienických stanicích. Není levné, stojí přibližně 1500-1800 Kč (podle typu vakcíny). Řada zdravotních pojišťoven na něj ale významně přispívá.

Ideálním obdobím na očkování je zima nebo začátek jara. Než se klíšťata objeví, stihnete absolvovat všechny tři dávky a pak vás chrání protilátky. A to tři až pět let. Pak je nutné jít na očkování znovu.

Různé zdravotní pojišťovny na toto očkování v různé míře přispívají, starším lidem dokonce o něco vyšší částkou, alespoň některé. To není náhoda. V České republice existuje totiž paradoxní situace.

Komu hrozí nejvíc

Nejvíce očkovaných je dětí, které infekci zvládají obvykle nejlépe. A nejméně očkovaných je seniorů, kterým klíšťovka může vážně poškodit zdraví. Právě mezi nimi je nejvíc mrtvých a těžce postižených. Většina těchto lidí už totiž trpí různými civilizačními a chronickými chorobami. A klíšťovka znamená pro jejich organismus další zátěž navíc. Proto s narůstajícím věkem pacienta mívá dramatičtější průběh a někdy i následky.

Klíšťovky nepřibývá jen kvůli stoupajícímu množství infikovaných klíšťat, ale také díky stále aktivnějšímu životu seniorů, kteří se dožívají vyššího věku.

Nejvíce infikovaných bývá v červenci až v září, hodně jich je už i v květnu a říjnu. Očkovat se můžete nechat kdykoliv, ale nejlepší je to udělat v zimě, nejpozději na přelomu zimy a jara.

Jak významně dokáže očkování přispět ke snížení počtu tohoto onemocnění, ukazuje Rakousko. Vakcínu si tam nechá naočkovat téměř 90 % populace (u nás 16 %) a mají tam 6,5krát méně hlášených případů nemoci než v ČR.

Typické projevy

Klíšťovka se zprvu projevuje malátností, nevolností a bolestmi hlavy, páteře i kloubů. Ale také teplotou a ztrátou chuti k jídlu nebo zvracením. Ty se ale objeví za jeden až tři týdny od infikování. Mohou trvat tři dny až týden. Pak se ztratí.

Za pět až čtrnáct dnů se potíže znovu vrátí. Člověka trápí horečky, zvracení, silné bolesti hlavy a ztuhnutí šíje. Ale někdy také poruchy paměti, spánku nebo orientace a tak dál. U někoho může dojít až k obrně, tedy k ochrnutí určitých částí těla.

Spoustu zajímavých a užitečných informací o nemoci najdete na www.klistova-encefalitida.cz .

Zákeřná borrelióza

Vážné potíže dokáže lidem způsobit také lymeská borrelióza, kdy člověka infikuje nakažené klíště. Infekce se často ohlašuje zarudlou skvrnou na kůži. Ale ta se někdy nemusí vůbec objevit.

První fáze nemoci připomíná chřipku. Po zklidnění se mohou objevit ekzémy, mravenčení na kůži nebo se změní její citlivost. Jindy se u pacienta objeví nejrůznější postižení kloubů, kůže a nervové soustavy. Případně zánět mozku nebo mozkových blan a někdy také obrna, třeba obrna lícního nervu. Občas nemoc poškodí srdce. I tady platí, že starší lidé čelí chorobě hůř.

Borrelióza i encefalitida jsou záludné tím, že v počátcích připomínají pouhou chřipku. Navíc se projevují různými kombinacemi zmíněných příznaků i jejich intenzitou.

Špatné rady jak odstranit parazita

Na rozdíl od klíšťovky neexistuje na borreliózu očkování. Jedinou obranou je obléct se tak, aby klíště nemělo moc šancí dostat se nám na kůži. Použít lze i repelenty koupené v lékárně. Vyplatí se to hlavně tam, kde je vysoký výskyt infikovaných klíšťat.

Pokud se nám zakousne do kůže, bývá lepší, aby ho odstranil zdravotník. Natřít ho olejem, zubní pastou nebo krémem a pak odstranit, není dobré. Klíště se totiž udusí a vyzvrací obsah střev do rány, což urychlí infekci. Rozumné není ani, když ho začneme odstraňovat pinzetou. Jakmile klíště stiskneme, rozmáčkneme ho nebo roztrhneme a nákazu tím obvykle zhoršíme.

Za nejlepší postup považují odborníci natřít parazita i ránu silnou dezinfekcí. A pak ho z ní vyviklat. Populárním prostředkem se stal silný roztok jódu kombinovaný s koloidním stříbrem, které zlepšuje průnik jódu a má také antibakteriální účinky. Prodávají ho v lékárnách.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se nechat očkovat proti encefalitidě?

Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek. Očkovat se může po celý rok, pro teplé měsíce existuje zkrácené očkovací schéma. Ochrana se získává už po 14...

Výběr článků

Načítám