Denně stačí přitom pozřít údajně deset gramů tofu, sójových bobů či dalších výrobků ze sóji. Odborníci z Vanderbiltovy univerzity v Tennessee sledovali vliv konzumace sójových výrobků na zdraví u více než 68 tisíc žen ve věku mezi čtyřiceti a sedmdesáti roky. Na počátku zkoumání byly všechny ženy bez rakoviny či diabetu.

Za 6,4 roku sledování bylo odhaleno 321 případů rakoviny tlustého střeva. Po zhodnocení výsledků s ohledem na matoucí faktory bylo prokázáno, že konzumace sóji a sójových výrobků u žen po menopauze působí jako prevence onemocnění rakovinou konečníku a tlustého střeva.

Sójové bílkoviny také snižují cholesterol v krvi. Pro ženy po menopauze je navíc důležité, že sójové výrobky obsahují velké množství fytoestrogenů – tedy rostlinných variant ženských pohlavních hormonů, které po menopauze často chybí. Ženy konzumující pravidelně sóju a sójové výrobky zažívají méně často negativní symptomy menopauzy.

U mužů se zatím o blahodárném vlivu sóji na jejich zdraví spekuluje a nebylo prokázáno, že by u nich riziko rakoviny snižovala.