Hlavní obsah

Na mamografické vyšetření nyní mohou dostat příspěvek i ženy nad 69 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvního února přispívá Všeobecná zdravotní pojišťovna ženám starším 69 let na preventivní vyšetření prsu mamografem. Ženy mohou žádat o příspěvek do výše 400 korun vždy jednou za dva roky, což je doporučená frekvence absolvování této preventivní prohlídky. Doposud měly toto vyšetření zdarma jednou za dva roky pouze ženy od 45 - 69 let.

Foto: Právo

Klasické mamografické vyšetření sice není úplně spolehlivé, ale zachraňuje spousty životů.

Článek

„Jelikož výsledky prohlídek ukázaly, že i u žen starších 69 let je záchyt karcinomu prsu významný a jeho včasné odhalení má vliv na úspěšnost léčby, rozhodli jsme se podpořit toto preventivní vyšetření i u nich, “ vysvětluje ředitel VZP Pavel Horák.

Vyšetření mamografem ženy obvykle absolvují na základě doporučení praktického lékaře nebo gynekologa. Ženy nad 69 let toto doporučení již nepotřebují. Mohou přijít i bez něj.

Starší ženy mají o vyšetření větší zájem

Podle průzkumu, který proběhl v rámci akce VZP v roce 2007 se ukázalo, že i u žen nad 69 let je záchyt karcinomu prsu významný a navíc tyto ženy projevily nepoměrně větší zájem o absolvování vyšetření než ženy mladší.

Velmi brzy by mělo být podle Ministerstva zdravotnictví toto preventivní vyšetření hrazeno ženám i nad 69 let z veřejného zdravotního pojištění. Tato změna bude obsažena v prováděcím pokynu k zákonu o zdravotních službách, který však zatím nebyl sněmovnou schválen.

Dokud tedy právní předpisy nevejdou v platnost, bude těmto ženám, příspěvek do výše až 400 Kč poskytován z fondu prevence VZP.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám