Hlavní obsah

Počet nemocných rakovinou v Česku mírně stoupá, ale víc lidí se uzdraví

Právo, Václav Pergl
Aktualizováno

V České republice patří onkologická onemocnění k trvale rostoucím. Ročně rakovinou onemocní zhruba 70 tisíc lidí. Podstatné je, že na zhoubná onemocnění méně lidí umírá. „Vysvětlujeme si to tím, že lidé víc dbají na nádorovou prevenci a zlepšují se diagnostické a léčebné metody,“ oznámil profesor Zdeněk Dienstbier, předseda Ligy proti rakovině.

Foto: Radek Plavecký , Právo

V příbramské nemocnici mají nový přístroj na odhalování onkologických nebo srdečních chorob, díky zlepšené diagnostice se onemocnění odhalí včas a pacient má větší šanci na uzdravení.

Článek

Onkologická onemocnění stále ale drží pomyslnou druhou příčku v počtu úmrtí. Tou první jsou kardiovaskulární choroby, tedy nemoci srdce a cév. Trvalý vzestup má rakovina prsu u žen, což může být spojeno i s tím, že zásluhou mamografického vyšetření se nádory zachytí včas, tedy v době, kdy jsou plně léčitelné.

Přesto ale profesor Dienstbier soudí, že na mamografické vyšetření, které mají jednou za dva roky ženy od 45 let zdarma, stále chodí málo žen. „Je to velká chyba, protože právě na rakovině prsu se dá nejlépe demonstrovat pokrok v léčbě. Přijdeli žena včas, má obrovskou šanci na vyléčení.“

Krev ve stolici je varovným signálem

Dienstbier apeloval také na preventivní vyšetření na rakovinu tlustého střeva a konečníku. V té patří ČR v přepočtu na sto tisíc obyvatel ke světové špičce.

„Přesto stále málo lidí chodí na bezplatné preventivní vyšetření na přítomnost krve ve stolici, na které má každý nárok od 50 let. Je-li krev ve stolici, je to varovný signál a takový člověk musí jít na hloubkové kolonoskopické vyšetření,“ uvedl Dienstbier.

Podle jeho slov péče o onkologicky nemocné v České republice je stále kvalitnější, ale lidé sami mohou v prevenci hodně udělat. Kromě pravidelné účasti na preventivních prohlídkách to pak znamená nekouřit, vyvarovat se obezity, denně sportovat, stravovat se zdravě, tedy omezit příjem potravin obsahujících živočišné tuky a do jídelníčku více zařadit ovoce a zeleninu.

Varovné příznaky rakoviny
Lékaři v případě onkologických nemocí doporučují okamžitě navštívit lékaře, když zjistíte:
bulku
ránu, která se nehojí, i v ústech
mateřské znaménko, bradavici, která mění tvar, velikost a barvu
změnu na kůži podobnou vředu, která se objevila náhle a nehojí se
neobvyklé krvácení
dlouhotrvající kašel
přetrvávající chrapot
změny při vyprazdňování moči nebo stolice
nevysvětlitelné hubnutí a váhový úbytek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám