Hlavní obsah

Žvýkání pomáhá snižovat napětí a stres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize může člověka velmi negativně poznamenat. První reakcí na ohrožení z nečekané události je totiž úzkost a ta se může projevit i tělesně – od okamžitého bušení srdce po nespavost a nechutenství. Tomuto nepříjemnému stavu je však možné se bránit a to jak důkladnou přípravou na okamžik nouze, tak i například obyčejným žvýkáním.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří pravidelně žvýkají, jsou klidnější a uvolněnější a lépe zvládají každodenní stres.

Článek

Podle studie společnosti Wrigley jsou lidé, kteří pravidelně žvýkají, klidnější a uvolněnější a lépe zvládají každodenní stres. Žvýkání zvyšuje přítok krve do mozku až o 25 – 40 %. Důsledkem toho je uvolnění a lepší mozková aktivita. Možná i proto právě žvýkání patří mezi nejčastější náhradu cigarety u odnaučených kuřáků.

Pokud jste v krizi, měli byste se držet některých zásad. Za prvé je nutné o problému  mluvit - nesžírejte se obavami a nepodceňujte sílu obyčejného sdělení. Oslovte blízkého člověka nebo mu zavolejte a požádejte ho o jeho čas.

Raději odložte řešení, než abyste jednali ze zoufalství - v krizi se nechovejte spontánně, chovejte se racionálně. Napište si třeba seznam variant řešení a jejich plusy a mínusy. Pokud nejste racionálního pohledu schopni, oslovte odborníka nebo známého.

Připravte si krabičku s nápisem „Otevřít v případě nouze“: Dovnitř uschovejte pět užitečných rad:   

  • je to průšvih, ale můžu to zvládnout
  • musím se postarat o sebe, hlavně o své základní potřeby jako je jídlo a spánek
  • nejsem sám/sama, mám svou sociální sít 
  • dám si krátkodobé úkoly a nedám si velké závazky
  • na krizi jsou tu odborníci, i na tu moji 

A poslední rada zní, že krize není jen ohrožení, ale i příležitost. Nicméně tu příležitost je nejprve třeba uvidět. 

Více informací o žvýkání a jeho účincích na lidskou psychiku najdete na www.centrumzvykani.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Žvýkání pomáhá proti přejídání

Pokud má člověk tendenci přejídat se a bojuje s bodavým pocitem hladu, měl by se spolehnout na žvýkačku. Pokud si ji dá chvíli před svačinou, sní mnohem méně...

Výběr článků

Načítám