Doktorka Agnes Flölová z univerzity v Münsteru testovala krátkodobou paměť u padesáti lidí ve věku kolem šedesáti let, kteří trpěli nadváhou, ale nebyli obézní.

Třetina z testovaných osob musela během výzkumu konzumovat o třetinu méně potravy než v běžný den. Po třech měsících měli lidé držící dietu o dvacet procent lepší výsledky v testech krátkodobé paměti. V průměru si dokázali vybavit 12,5 slova, zatímco lidé bez diety jen 10,5.

Vhodné pouze pro obézní lidi

„Dvě slova se vám nemusejí zdát hodně, ale je to víc, než ukazuje rozdíl mezi lidmi mladšími třiceti let a staršími padesáti let,“ tvrdí Flölová.

Osoby dodržující dietu měly nižší hladinu glukózy a inzulínu v krvi, což souvisí s vyšší neurální aktivitou a vysvětluje celý princip studie.

Snížení příjmu potravy má však význam jen u osob s nadváhou či obézních, u štíhlých lidí může snížení příjmu energie vést k nežádoucím účinkům.