Hlavní obsah

Snížení příjmu potravy u starších lidí zlepšuje paměť

Snížení příjmu potravy může mít pozitivní vliv na postavu a zdravotní stav srdce a cév. Podle odborníků může mít blahodárné účinky zvláště na starších osoby. Ty, které se stravují jen střídmě a spíše v menším množství, totiž mají lepší a výkonnější paměť. Po snížení příjmu energie u starších osob dochází také k oddálení nástupu Alzheimerovy choroby.

Článek

Doktorka Agnes Flölová z univerzity v Münsteru testovala krátkodobou paměť u padesáti lidí ve věku kolem šedesáti let, kteří trpěli nadváhou, ale nebyli obézní.

Třetina z testovaných osob musela během výzkumu konzumovat o třetinu méně potravy než v běžný den. Po třech měsících měli lidé držící dietu o dvacet procent lepší výsledky v testech krátkodobé paměti. V průměru si dokázali vybavit 12,5 slova, zatímco lidé bez diety jen 10,5.

Vhodné pouze pro obézní lidi

„Dvě slova se vám nemusejí zdát hodně, ale je to víc, než ukazuje rozdíl mezi lidmi mladšími třiceti let a staršími padesáti let,“ tvrdí Flölová.

Osoby dodržující dietu měly nižší hladinu glukózy a inzulínu v krvi, což souvisí s vyšší neurální aktivitou a vysvětluje celý princip studie.

Snížení příjmu potravy má však význam jen u osob s nadváhou či obézních, u štíhlých lidí může snížení příjmu energie vést k nežádoucím účinkům.

Reklama

Související články

Alzheimer postihuje více depresivní lidi

Deprese v mládí mohou ve stáří vyústit v Alzheimerovu chorobu. Dvě studie nezávisle na sobě prokázaly, že osoby trpící depresemi onemocní touto...

Výběr článků

Načítám