Hlavní obsah

Některé ústní vody mohou způsobit rakovinu ústní dutiny, tvrdí vědci

Novinky, kaz

Používání ústní vody může být podle některých odborníků zdraví nebezpečné. Ti, kdo si často vyplachují ústa dentální vodou s obsahem alkoholu, si podle nich mohou přivodit závažné onemocnění vedoucí až k rakovině. Informoval o tom zpravodajský server Sky News.

Článek

Látky obsažené v ústní vodě stejně jako nikotin pronikají do sliznice v ústech a škodlivě ji narušují, uvedl ve své studii britský profesor Michael McCullough.

Průzkum, kterého se zúčastnily tři tisíce dobrovolníků, prokázal, že používání ústní vody s obsahem alkoholu škodí lidskému zdraví a vede ke vzniku rakoviny dutiny ústní.

Jiná studie publikovaná v odborném časopise Dental Journal of Australia říká, že některé ústní vody obsahují vyšší procento alkoholu než některé alkoholické nápoje.

Zubaři doporučují tyto ústní vody s alkoholem užívat pouze krátkodobě nebo nárazově.

Ne všichni odborníci souhlasí

Rakovina dutiny ústní je nejrozšířenějším smrtelným onemocněním ve Velké Británii. Yinka Ebo, specialistka z kliniky na léčbu rakoviny, říká: "Alkohol rozhodně způsobuje rakovinu ústní dutiny. Myšlenka, že se to týká i alkoholu obsaženém v ústních vodách, je zajímavá, je ale nutný hlubší výzkum."

Profesor Damien Walmsley z Britské zubařské asociace soudí, že obecně spolu alkoholické ústní vody a rakovina nesouvisí. Každý, kdo chce používat určitý typ ústní vody, se má podle něj ale raději poradit se svým zubním lékařem.

Reklama

Související články

Žloutenka může skončit až rakovinou jater

S přibývajícími případy hepatitidy typu B a C roste riziko karcinomu jater, kterým zatím trpěli spíše obyvatelé Asie. Jedná se o jeden z nejzákeřnějších druhů...

Počet nemocných s rakovinou jater stoupá

Počet nemocných s rakovinou jater v České republice významně stoupá. Právu to řekl v úterý profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky Všeobecné...

Výběr článků

Načítám