Hlavní obsah

Riziko demence klesá u kliďasů až o 50 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Stařecká demence hrozí více vybuchujícím nervákům, než lidem, kteří se umí držet zpátky a zůstat klidní. Vyplývá to z právě zveřejněné studie vědců ze švédského Karolinského institutu, kteří během šesti let porovnávali osobnosti a zdraví 500 seniorů.

Foto: Profimedia.cz

Aktivita a duševní rovnováha brání lidi před demencí.

Článek

Stařecká demence je obtížné postižení související degenerací mozku, které postihuje nezávisle jednotlivé složky osobnosti. Nejčastějšími příznaky jsou poruchy krátkodobé paměti, úsudku, orientace, pozornosti, chování, schopnosti abstraktního myšlení a komunikace, jež buď přestává úplně, nebo je nesrozumitelná. Se stařeckou demencí se potýká každý třetí člověk starší 65 let.

Nová studie ukazuje, že nejlepší prevencí je schopnost vyhnout se zbytečnému nervování a psychické nestabilitě. 

Ve sledované skupině pěti set seniorů se začala demence projevovat ve 144 případech. Na jejím rozvoji se podílejí i genetické faktory, které zatím nelze léčit. Ovšem úpravou životního stylu se podle vedoucího výzkumného týmu doktora Hui-Xin Wang se dá riziko získání demence výrazně snížit až o polovinu. Jde o sebeovládání a aktivní způsob života mezi lidmi.

Mechanismus jak psychika souvisí s demencí není zcela jasný, ale podle jedné z teorií stres a zloba ovlivňují i chemickou rovnováhu a mohou vést k uvolnění látek, které poškodí mozek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám