Hlavní obsah

Spíte méně než sedm hodin? Počítejte s tím, že chytíte chřipku

PITTSBURGH

Pokud si v noci dopřáváte méně než sedm hodin spánku, třikrát zvyšujete riziko, že onemocníte chřipkou tvrdí američtí vědci. Každý jednou zažil únavu po probdělé noci a právě v tomto rozpoložení je lidský organismus ohroženější podlehnout infekci. Nedostatek spánku totiž narušuje správnou funkci imunitního systému.

Článek

Dospělí lidé, kteří toho moc nenaspí, musejí počítat s třikrát větší pravděpodobností, že se u nich objeví nemoc dýchacího traktu, než lidé, kteří spí osm a více hodin. Vědci mají za to, že nedostatek spánku narušuje správnou funkci imunitního systému.

Výzkum také ukazuje, že lidé, kteří spí sedm až osm hodin každou noc, mají nejmenší pravděpodobnost, že se u nich objeví nemoci srdce i různé jiné nemoci. Jak uvádí list Daily Mail, novou studii uskutečnili Sheldon Cohen a jeho tým z Carnegie Mellon University v Pittsburghu.

Na odpočinku závisí zdravotní stav

Zkoumali zdravotní stav a spací návyky 153 zdravých mužů a žen ve věku mezi třiceti a čtyřiceti lety. Po dobu dvou týdnů se jich dotazovali na to, jak dlouho v noci spali, kolik procent času v posteli strávili skutečným spaním a jestli se cítí odpočatí.

Dobrovolníky poté dali do karantény a podávali jim nosní kapky obsahující virus běžného nachlazení. Pak pozorovali, kteří dobrovolníci onemocní. Zjistili, že čím méně daná osoba spala, tím větší bylo riziko, že onemocní. Výsledky ukazují, že sedm až osm hodin spánku každou noc si naše tělo opravdu žádá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám