Hlavní obsah

Očkování proti klíšťové encefalitidě se do konce ledna obzvlášť vyplatí

Až 1000 korun mohou nyní získat pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na očkování proti klíšťové encefalitidě. Příspěvek poskytovaný pojišťovnou v rámci novoročního balíčku pokrývá téměř bezezbytku náklady na pořízení a aplikaci dvou dávek vakcíny proti viru klíšťové encefalitidy. Příspěvky poskytují i další pojišťovny působící v Česku.

Článek

"Pokud si klient zakoupí obě vakcíny během ledna a jednou z nich se stihne nechat do 31. ledna naočkovat, bude mít na tisícikorunový příspěvek nárok," uvedla Chloubová. Podmínkou proplacení je předložit doklad o zaplacení a očkování na kterékoli pobočce pojišťovny, nejpozději však do 10. února, uvádí se na webu pojišťovny.

Očkování v zimě je nejvhodnější

Nejvhodnější je nechat se naočkovat v zimě, aby ještě před sezonou výskytu klíšťat měl očkovaný vytvořeny ochranné protilátky, řekla dětská lékařka Alena Hanzlová. Očkovat je však možné celoročně.

Většinou jsou pacientovi podány tři dávky, od té první může být očkován za jeden až tři měsíce, třetí dávka se pak aplikuje o pět až 12 měsíců později. Cena všech tří dávek se pohybuje přibližně okolo 1500 korun.

Encefalitida končí trvalýni následky

Klíšťovou encefalitidou způsobenou virem nejčastěji po přisátí klíštěte onemocní v ČR každoročně kolem 600 lidí. Řada pacientů končí s těžkými a trvalými následky. V krajních případech může i přes veškerou péči lékařů pacient zemřít. Spolehlivost očkování přesahuje podle odborníků 99 procent, přesto je proočkovanost v české populaci velmi nízká, sedmnáctiprocentní.

Na vakcíny přispívá většina zdravotních pojišťoven. U řady z nich mohou příspěvky čerpat i dospělí, například Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra přispívají z programů prevence dospělým až 500 korunami, Hutnická zaměstnanecká pojišťovna až 1000 korunami, studentům a dětem ještě více. Informace o tom lze najít na webech pojišťoven.

Reklama

Související články

Očkování proti pneumokokům zdarma zatím nebude

Rodiče, kteří budou chtít své malé děti ochránit před pneumokokovými nákazami, budou muset nejméně v prvních měsících roku sáhnout do vlastní peněženky. Plošné...

Výběr článků

Načítám