Hlavní obsah

Skoncovat s cigaretami je velmi těžké, nikoli však nemožné

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I na nikotin můžete mít závislost, a to se stejnými příznaky jako mají uživatelé tvrdých drog. Proto je tak těžké s kouřením přestat, i když si to přeje až 80 procent všech kuřáků, ale úspěšných jich jsou bez cizí pomoci pouhé 2 procenta. Pokud jste se i vy rozhodli přestat, ukážeme vám jak na to.

Článek

Závislost na nikotinu je mnohem silnější než u jiných drog, navíc může vzniknout již u první cigarety. Každé nové vdechnutí nikotinu je pro mozek další dávka drogy, která dočasně může zlepšit náladu a utlumit úzkost.   

"Kouřením se množí tzv. nikotinové receptory, které pokud se kuřák rozhodne nekouřit, způsobují abstinenční příznaky. Nikotinové receptory v mozku tak reagují na nedostatek nikotinu. Po nějaké době, kdy odezní závislost, jsou receptory v klidu, ale stačí pak malá dávka nikotinu k tomu, aby se probudily a závislost se potom vrací.

Pro člověka, který přestal kouřit je proto velmi důležité, aby se již k cigaretě nevrátil ani ve výjimečných případech, protože pak velmi riskuje, že se mu závislost na nikotinu opět vrátí," vysvětlují odborníci na stránkách www.koureni.biz.

Den D

Asi nejtěžší je nalézt ten nejvhodnější den D pro skoncování s kouřením a řádně se na něj připravit. V první řadě odstranit vše co s kouřením souvisí - zásoby cigaret, popelníky, zapalovače apod. Někteří psychologové doporučují tyto věci uklidit či vyhodit společně s nějakým rituálem. Tak aby si to člověk dokázal vždy nějak vybavit.

Podle odborníků je nejúspěšnější odvykání, zkombinujete-li pomoc svých nejbližších, přátel, rady lékaře s pomocí léčebných přípravků, které tlumí nepříjemné abstinenční příznaky.

Po odstranění všeho, co souvisí s kouřením, začněte užívat více vitaminů B a vitaminu C, které bývají u kuřáků vyčerpány. Vitamin B udržuje zdravé nervy a může zmenšit úzkostné stavy. Vitamin C je antioxidant - odstraňuje nestabilní molekuly kyslíku nazývané volné radikály, které vytváří i tabákový kouř. Může také zmírnit touhu po kouření a jiné abstinenční příznaky.

Činnost vitaminu C podporuje vitamin E; společně snižují riziko srdečních a tepenných onemocnění způsobovaných volnými radikály.

Z alternativních metod je velmi oblíbený lékořicový kořen a kořen pampelišky. Podobný efekt má i čaj z divizny.

Je zapotřebí změnit jídelníček i životní styl

Při odvykání je dobré změnit i kompletně jídelníček. Ovoce a zelenina snižují škodlivé účinky tabákového kouře - mezi nejlepší patří listová zelenina a bobulové ovoce jako jsou borůvky apod., a všechny druhy ořechů, které pomáhají i v ochraně proti rakovině a zhoršování zraku.

Není od věci začít cvičit. Díky cvičení vás tělo zaplaví pozitivní náladou a vy tak zmírníte svůj stres.

Moderní léčba

Lékaři již dnes mají k dispozici léčbu, s jejíž pomocí šance kuřáka na úspěšnou abstinenci stoupá až čtyřnásobně. Každou léčbu musí doplňovat i vůle odvykajícího kuřáka a silné rozhodnutí, že chce skutečně skoncovat se svou závislostí na nikotinu.

Přestože léky na odvykání kouření jsou vcelku drahé, celkově vychází levněji než samotné cigarety. Navíc na léčbu kuřáků začaly přispívat některé zdravotní pojišťovny včetně VZP.

Léky na předpis nebo volně prodejné preparáty
Léky na předpis - výrazně zvyšují šanci odnaučit se kouřit, navíc s minimem abstinenčních příznaků. Jejich velká výhoda spočívá v tom, že neobsahují nikotin. Účinná látka v nich obsažená jsou vareniklin nebo bupropion. Působí na receptory v mozku a zabraňují tak abstinenčním příznakům i chuti na cigaretu. Po dobu léčby se tak kuřáci zbavují své závislosti, aniž by výrazněji trpěli abstinenčními příznaky. Patří sem léky jako Champix a Zyban.
Nikotinové náhražky - dodávají do těla nikotin v čisté formě. Na rozdíl od cigaret neobsahují život ohrožující karcinogenní látky. Postupně se tak snižují dávky nikotinu, čímž dochází k potlačení fyzické i psychologické závislosti na cigaretě. Patří sem přípravky jako Nicorette a Niquitin

Abstinenční příznaky

Abstinence se projevuje především jako neutuchající touha po cigaretě, neklid, nervozita, špatné soustředění, obtížné usínání, buzení se, špatná nálada až deprese, bolest hlavy.

K odvykání kouření také může patřit mírný přírůstek hmotnosti, zácpa, afty.

Abstinenční příznaky většinou vymizí do 3 měsíců od zanechání kouření – je to ale individuální a zejména chuť na cigaretu se může objevovat déle. Vyléčeným kuřákem se člověk stává po roce od zanechání kouření.

Jak kouření znovu nepodlehnout

Dbejte na to, abyste nikdy předčasně léčbu závislosti na nikotinu neukončili. Jinak se mohou objevit nepříjemné abstinenční příznaky, které by mohly dovést odvykajícího kuřáka zpět k cigaretám.

Zlomový pak zůstává celý následující rok, kdy se lidé velmi často ke kouření vrací. Podle odborníků i zde prostě platí pravidlo - jediná cigareta má tu sílu vrátit odvykajícího kuřáka zpět ke kouření.

Osvědčené tipy při odvykání kouření

1. Nejprve se ujistěte ve svém rozhodnutí, že si opravdu přejete přestat kouřit. Napište si důvody, které vás vedou k vašemu rozhodnutí a co získáte tím, že nebudete kouřit.

2. Pokud je to možné, vyvarujte se stresových situací.

3. Stanovte si den, kdy chcete přestat kouřit. Nespoléhejte jen na sebe a několik dní předtím navštivte svého lékaře, poradnu nebo centrum odvykání kouření. Požádejte přátele a rodinu o podporu.

4. Odstraňte všechny věci, které vám kouření připomínají – cigarety, popelníky, zapalovače.

5. Naplánujte si dopředu, jak zvládnete situace, při nichž jste obvykle kouřili.

6. Změňte i jiné návyky – pokud bylo vaším zvykem si k ranní kávě zapálit cigaretu, vyměňte ji za šálek zeleného čaje.

7. Vyhýbejte se pokud možno společnosti kuřáků a omezte spotřebu alkoholu.

8. Nahraďte cigaretu žvýkačkou nebo bonbónem. Pijte hodně vody, jezte ovoce a zeleninu, sportujte.

9. Zapálit si příležitostně není cesta, jak si odvykání usnadnit. I jedna cigareta je tabu, pokud jste s kouřením skoncovali. Kouření je nemoc zvaná závislost.  Nestyďte se a svěřte se odborníkům.

10. Léčba by měla trvat nejméně 12 týdnů, aby si vaše tělo „zvyklo nekouřit“. Vaše kariéra kuřáka taky netrvala nijak krátce. Přípravky na odvykání kouření vám pomohou potlačit vaše abstinenční příznaky.

11. Za své úsilí se odměňte. Spočítejte, kolik peněz jste ušetřili a kupte si něco, po čem dávno toužíte.

Reklama

Související články

Lidé přestávají kouřit po skupinách

Výzkum ukazuje, že kuřáci cigarety odhazují ve skupinách. Je to jakoby přestat kouřit bylo nakažlivé. Výzkum ukázal, že když se někdo rozhodne přestat kouřit,...

Výběr článků

Načítám