Hlavní obsah

Mořská voda zmírňuje rýmu a pomáhá předcházet zánětu středního ucha

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro většinu dospělých je rýma nepříjemná banalita. Horší je to u malých dětí. U nich snáz vyvolá zánět středního ucha nebo další komplikace. Jejich maminky proto rýmu mírní kapkami. A stále víc jich objevuje příznivé účinky sprejů s mořskou vodou.

Foto: Jakub Zbořil , Právo

Mořská voda má mírně dezinfekční účinky a posiluje imunitu slizničních buněk.

Článek

Zánět středního ucha a píchání ušního bubínku zažil pětiletý Ondra mnohokrát. Začínalo to klasicky: nastuzením a rýmou. Když hlen zhoustl, bylo jen otázkou času, kdy s ním rodiče museli do ambulance ORL.

„Začni Ondrovi stříkat mořskou vodu do nosu, jakmile se u něj objeví první náznaky nachlazení a rýmy,“ radili jeho mamince francouzští přátelé. Spreje jsou ve Francii velice populárním přírodním prostředkem na ucpaný nos a podrážděné nebo vysychající nosní sliznice.

Žena je poslechla. Syn pak mnohem snadněji smrkal a mořská voda mu navíc zklidnila oteklé, překrvené a často i popraskané sliznice v nosohltanu. Rychleji splaskly a uzdravily se. Ale co bylo hlavní: na ušní od té doby jezdili spíš výjimečně.

Zánětu nosních dutin můžeme předejít

MUDr. Milan Kudyn, dětský lékař z Prahy, doporučuje sprej jako podpůrný prostředek maminkám dětí, které mají podobné problémy jako Ondra. Případně tehdy, kdy hrozí, že rýma u dítěte způsobí zánět nosních dutin nebo jiné podobné komplikace.

Jemný aerosol z mořské vody může být podle něj užitečnou prevencí také proti kašli, který vyvolává hlen sestupující z horních do dolních cest dýchacích. Ale pozor! Nejde o lék, jde o prostředek, s kterým mají děti větší šanci vyhnout se zmíněným potížím.

Sprej s mořskou vodou je praktickou pomůckou i pro těhotné ženy. Pokud dostanou rýmu, musí si u běžných kapek hlídat dávkování, a jestli opravdu působí jen lokálně, tedy v nosohltanu. U mořské vody tento problém odpadá. Nemá žádné nepříznivé vedlejší účinky, nedráždí a je ji možné užívat prakticky bez omezení.

Neobvyklá pomoc pro kojence

Do jaké míry může sprej pomoci dětem, kterým maminky musí odstraňovat hlen z nosu odsávačkou, to je dobré probrat s lékařem.

V Paříži existuje služba speciálně vyškolených fyzioterapeutů. Když jim zavolá matka kojence, který ještě neumí smrkat a dostal rýmu, přijedou do 20 minut.

Fyzioterapeut mu vstříkne do nosu mořskou vodu a použije speciální manévr, při kterém mu stimuluje určitý bod pod bradou. Dítě hlen reflexivně vysmrkne. Fyzioterapeut svůj postup opakuje, dokud se děcku neuvolní nos.

Pro nezasvěcené vypadá manévr trochu dramaticky, ale je efektivní. Zdravotní pojišťovny ho plně hradí. Spočítaly, že se to vyplatí. Kojenci mají při rýmě méně následných zdravotních komplikací, nemusí užívat léky, ale nosní kapky, které většinou obsahují i efedrin. Ten dráždí jejich jemnou a citlivou nosní sliznici. Lepší hojení i obrana při infekcích

Od jemných prostředků až k silnému kalibru

Podobné účinky jako mořská voda má například vincentka ve spreji nebo ultrazvukový zvlhčovač vzduchu, který dokáže vyrobit jemnou mlhu. Do vody v něm lze přidat mořskou nebo jinou ozdravnou sůl.

Tyto prostředky patří k preventivním a přirozeným. Pomáhají organismu, aby si pomohl sám. Pokud jde o účinnost, patří spíš k těm jemným.

U řady potíží je nutné použít silnější kalibr – různé typy nosních kapek. Bývají radikálnější léčbou.

Na druhou stranu mívají své limity i vedlejší účinky. Pokud někdo užívá kapky přehnaně a musí zvyšovat dávky, v krajním případě mu hrozí i návyk. Když je to možné, bývá dobré kapky prostřídat mezi sebou, případně s prostředky, jako je mořská voda.

Oteklý nos alergiků

Senná rýma a oteklý nosohltan trápí také alergiky při akutních obtížích. Mořská voda, vincentka nebo zvlhčovač vzduchu pomůžou jejich potíže zmírnit. Spreje z nich spláchnou alergeny, prach a infekty. Zvlhčí je a tím zlepší jejich vlastnosti.

Mořská voda má navíc mírně dezinfekční účinky a posiluje imunitu slizničních buněk. Sprej s ní lze vyzkoušet i tehdy, pokud trávíte hodně času v místnostech s ústředním topením nebo klimatizovaných prostorách, které nosohltan zbytečně vysušují.

Čistotu hlídají tisíce ústřic

Zátoky u francouzského městečka Cancal v Bretani jsou plné ústřic. Uprostřed ústřicového pole ústí potrubí, kterým jeden z výrobců sprejů nasává mořskou vodu. Ústřice totiž velice citlivě reagují i na malé znečištění. Vodu žene přes superfiltry, které odstraní ty nejjemnější nečistoty. Pak v ní upraví množství solí tak, aby nepůsobila agresivně a nedráždila sliznice, ale naopak, aby je zklidňovala a pomáhala při jejich normalizaci.

Řada lidí se dívá na spreje skepticky. Považují je za módu, která pomine. Koho zajímají fakta, ten se může podívat na adresu www.pubmed.com . Tady najde seriózní klinické studie nejrůznějších léků a léčebných metod.

Někteří specialisté z ORL klinik doporučují používat sprej s mořskou vodou:

* po operaci nosních mandlí;

* nebo nosní přepážky, případně nosních dutin;

* a po odstranění nosních polypů, tedy výrůstků.

Pomáhá zvlhčit suchou sliznici, zklidnit ji, pokud je oteklá, a vrátit ji do lepšího stavu, když je ztenčená. Zároveň zlepšuje její schopnost bránit se infekcím.

Když dáte do hledače anglické heslo lavage (znamená nosní výplach), naběhne mu spousta nejrůznějších prací. Mezi nimi najde i ty, které dokládají příznivé účinky mořské vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Borovice pomáhá při senné rýmě a astmatu

Výtažek z kůry francouzské středomořské borovice pomáhá blokovat uvolňování histaminu, který je odpovědný za vznik senné rýmy. Pomáhá také lidem s alergickým...

Výběr článků

Načítám